Комисията за защита на потребителите е започнала работа по случай на предлагане на лекарствено средство за лечение на свински и птичи грип.

Предлагането и продажбата на продукти, представяни с лечебно въздействие, са забранени от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). За това нарушение търговецът ще бъде санкциониран с до 15 000 лв.

Проверката е започнала по сигнал от Федералната комисия по търговия на САЩ, подаден в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

В него се посочва, че интернет сайтът вероятно предоставя информация от територията на България и е възможно да има нарушение на потребителски права.

Със случая се заеха експерти от дирекция „Информационна сигурност и защита на потребителите в Интернет" на КЗП съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" в МВР, които установиха, че в сайта за регистратор, административен и финансов контакт е посочен Цветан Вецков с адресна регистрация в София и телефон с български номер.

От ГДБОП - МВР са установили обаче, че сайтът работи от шест месеца и се хоства на сървъри на щатска територия. Сайтът промотира хранителни добавки, но за периода, от който е активен, не са извършени продажби.

Извършена е проверка и на сайта www.swineflustop.us.
При нея е установено, че чрез интернет страницата потребителите, включително и от България, могат за поръчат и закупят продукта Swine Flu Stop посредством договор от разстояние. Заплащането става с поръчката чрез кредитна карта.
Търговецът си служи и с допълнителни трикове за примамване на клиенти. Основно той залага на авторитетно подкрепените твърдения за уникалните качества и ефективността на медикамента.

В сайта продуктът се рекламира като „първото 100-процентово природно средство за лечение на свински и птичи грип, което атакува вируса и укрепва имунната система, като няма регистрирани странични ефекти. В описанието се казва още, че съставките на екстракта действат като мощен имуностимулатор, който има силно антивирусно действие спрямо грип тип „А" и „Б", свински и птичи грип, херпес и дори СПИН.

Продуктът се рекламира и като „пречистен билков продукт". Една опаковка от продукта се предлага на цена $39,95, като за количества търговецът е предвидил отстъпки.
След направените констатации КЗП е предприела няколко действия до момента.