Липсата на места за паркиране кара младите собственици на жилища да продават имотите си в идеалния център на столицата и да се насочат към други елитни локации, където проблемът не съществува.

Това сочи анализът на АДРЕС за ноември.

По този начин по-спокойните квартали изместват предишните топ локации и се нареждат сред най-предпочитаните от купувачите.

Свободни места за паркиране, повече зелени пространства, близост до дома на родителите или до местоработата стават фактор да се разделиш със скъпото си жилище в центъра и да купиш имот в квартал.

Цените на тези имоти са между  130 и 170  хиляди евро - сума, за която може да се договори просторно жилище в затворен комплекс с редица допълнителни екстри.

Според анализа младите хора излизат активно на пазара на имоти през предпоследния месец на годината.

Купувачите във възрастовата граница между 25 и 35 години считат, че моментът е подходящ да се сдобият със самостоятелност, като напуснат жилището на родителите си.

Част от тези семейства продават наследствен имот, за да купят апартамент или два, които да отговарят на нуждите им.
Локацията е ключова при търсенето на тези купувачи  - те задължително запазват квартала и дори улицата, на която са живели.

Все по-голямо значение придобива площта на закупените имоти - купувачите търсят оптимизиране на разходите си, не само при самата покупка, но и за в бъдеще.

Масово се купуват по-малки и лесни за поддръжка жилища. Наближаващата зима, негативните последствия от кризата в съчетание със слуховете за повишаване на цените на електроенергията, извадиха на пазара по-големите апартаменти и повишиха значително търсенето на маломерни жилища.

Така гарсониерите заемат дял от 36%, а едностайните - 28%, от всички сключени през ноември сделки.

Добър пример за това е 25-годишна жена, която продава апартамент с площ 65 кв.м. в столичния квартал Младост 3 за 45 000 евро и купува апартамент с площ 42 кв.м. за 36 000 евро в Младост 4.