Проблемът със затварянето на заведенията и хотелите е сложен и продължава близо година. Прилича на боксов мач, вече сме във втори рунд. Това заяви пред БНР зам.-председателят на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

Той посочи, че в първия рунд около 30% от браншна се е разделил с бизнеса си, независимо от "плахите" по негови думи опити за подкрепа от страна на кабинета.

Димитров обясни, че през лятото част от членовете на БХРА са се посъвзели, но втората вълна на COVID-19 е нанесла нов удар. Според него трябва по-голяма експедитивност при прилагане на подкрепящите мерки и разплащане на помощите.

Той бе категоричен, че най-важно е здравето на служителите и клиентите. Било обаче инвестирано много и в персонала.

"Без хората туризмът е само сгради без дух. Ако ние сме жертвен агнец, компенсациите трябва да са такива, че да можем отново да участваме със своя дан в икономиката", заяви зам.-шефът на БХРА.

Симеонов: Ресторантите да отворят на 4 февруари, по-безопасни са от училищата

Симеонов: Ресторантите да отворят на 4 февруари, по-безопасни са от училищата

Дискотеките обаче категорично не трябвало да се отварят

По негови думи мерките може да са и по-добри, но дори да останат приетите, те трябва да се изпълняват бързо.

Димитров настоя за предвидимост - да се знае кога и при какви условия хотелите ще отворят отново.

Припомняме, миналата седмица ресторантьорите заявиха, че дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза. Те настояват да отворят от 1 февруари, в противен случай са готови на протести.

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест
Обновена

Със стиснат юмрук заведенията се стягат за протест

Той ще е под надслов "Марш към Свободата"

Здравният министър Костадин Ангелов не беше положително настроен по отношение на исканията заведенията да отворят и заяви, че за да има хора, които да ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. От думите на премиера Борисов преди това стана ясно, че и да има разхлабване на мерки от 1 февруари, това е с условието, че затягане може да има във всеки един момент.

Заради отказа на управляващите ресторантьорите се заканиха, че на 27 януари ще организират протест-дискотека пред Министерския съвет.

На днешното работно съвещание на премиера и Националниа оперативен щаб стана ясно, че от началото на февруари отново ще заработят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в моловете. Засега обаче не се предвижда заведенията също да заработят отново.

Бизнесът не иска помощи, бизнесът иска да работи

Бизнесът не иска помощи, бизнесът иска да работи

Работодателите представиха приоритетите си за 2021 г.