Депутатите поспориха по текстове от Закона за училищното и предучилищното образование и по-точно по предложението на патриота Милен Михов МОН да поддържа електронен регистър за квалификациите на българските граждани.

От МОН обясниха, че е абсурдно да се поддържа такъв регистър. Системата не била подготвена за такова нещо.

Има легитимни институции, които биха могли да го правят това, коментира и Снежана Дукова от ГЕРБ. Да не се вменяват повече задължения на МОН, отколкото и без това имало ведомството, според нея. Дукова призова да не се подкрепя това предложение.

Съпартийката й от ГЕРБ Стефани Михайлова обаче счете идеята за добра и изтъкна, че след време може да има техническа възможност МОН да поддържа такъв регистър.
Според нея тази мярка трябва да се приеме, но с отлагане във времето.

От ПФ категорично застанаха зад поддържането на тази рамка. Такъв регистър щял да дава възможност за справки и поддържане на статистически данни, според патриотите.

Според Корнелия Маринова от ГЕРБ и сега можело да се правят справки за учениците. Статистически данни пък се поддържали от НСИ и други институции и нямало смисъл с подобно нещо и МОН да се занимава.

След дискусията Милен Михов реши да коригира предложението си и да освободи образователното ведомство от тежестта на първоначалното си искане. Затова се съгласи да се води регистър за квалификацията само на учениците.

От МОН му обясниха, че в такъв случай предложението му ще се отнася за учениците от професионалните гимназии. Експертите в комисията пък му обясниха, че в зала така или иначе новото му предложения нямало да се разглежда, тъй като не е внесено по изисквания ред.