Специални методически указания за учебниците до 4 клас да бъдат раздавани на родителите и учителите.

Върху такава идея се мисли в подчиненото му ведомство, информира министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

По думите му той в момента се запознава със съдържанието на учебниците и неговата лична позиция е, че има нужда от подобни упътвания, за да се коригират грешките в книгите. Припомняме, един от предишните министри на образованието, Сергей Игнатов също обеща да прочете всички учебници. До края на мандата не стана ясно дали е направил това.

"Това няма да са нови учебници, а указания", уточни министърът.

С приемането на новия закон за предучилищното и училищно образование ще бъдат променени тотално стандартите, учебните програми, учебниците, посочи още Танев. По думите му ще се промени изцяло философията в системата.

Местните власти, бизнесът, учителите, родителите трябва да бъдат парньори на образованието, да участват в правенето на учебните програми. Според Тодор Танов е редно тези общности да бъдат активни, да са в училищните настоятелства и да казват какво искат, а не министерството да им налага правилата.

По въпроса за настояването на Българската православна църква за въвеждането на религията като задължителен предмет Танев посочи, че този разговор според него е малко закъснял.

В продължения на десетилетия е наложено едно статукво и сега дискусиите не бива да се водят само в министерството и парламента, каза министърът. По думите му безспорно една от страните в разговора е Светият синод, но трябва да се чуе и цялото общество. По тази тема е редно да се вземе колективно решение, което почива на съгласие, бе позицията на министъра.

Танев каза още, че не прикрива никакви злоупотреби, извършени във фонд "Научни изследвания", напротив, вече е сезирал прокуратурата и ДАНС. Той уточни, че ще даде под съд тези, които твърдят обратното и го обвиняват.

Във Варна министърът на образованието бе гост на церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от Висшето военноморско училище от випуск 2015.