Няма данни за фалирали училища. Това заяви министърът на образованието Анелия Клисарова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Милена Дамянова за повишаване качеството на предучилищното и училищно образование.

Няма да има матури в детските градини, както се пише, успокои още тя. Разработват се схеми, с които да се гарантира качество на образованието ни. Разработена е система за подпомагане на малките училища и тези, които не са в благоприятно положение спрямо елитните, стана ясно още от отговора на министъра.

„За мен няма малко и голямо училище, престижно или непрестижно. Ако искаме да развиваме качествено образование, трябва да осигурим равен достъп до качествено  образование на всички деца", подчерта Анелия Клисарова.

Не бива да стимулираме само тези училища, които имат много ученици. Няма да се затварят малки училища, стана ясно още от думите на министъра.

Милена Дамянова критикува новата усъвършенствана формула на делегираните бюджети, която предвижда училища, показали по-добри резултати между външните оценявания, да получават повече средства.

Една напълно погрешна идея, макар да звучи добре, защото на практика тази ваша идея означава, че ще се наливат пари в частните уроци, че училищата, които работят в трудни усовия, ще продължат да бъдат на дъното, каза депутатката.

По думите й тази идея на МОН означава, че се сегрегират децата от малцинствата и на децата със специални образователни потребности. Освен това Дамянова се притеснява, че детските градини няма да получават пари за качество, както и началните училища.

Опозицията е притеснена и от фалирали училища.

Като „залъгалка" тя определи внедряването на таблети и интернет в родните школа. Раздаването на таблети според Милена Дамянова е все едно вместо да се учи математика, да се раздадат калкулатори.

Просветният министър поясни, че няма да се раздават таблети на учениците.