Пропускът за модерно образование без съмнение е учителят. Това каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по време на откриването на форум, посветен на развитието на професионалното образование под надслов „Учи, за да работиш”. Кунева заяви, че подкрепата за образованието минава през подкрепа за професионализация за учителя.

Тя посочи, че идва от среща с министър-председателя Бойко Борисов и изтъкна, че правителството се ангажира с неотменен фокус върху образованието.

С дуалното образование се намалява безработицата, убеден Плевнелев

С дуалното образование се намалява безработицата, убеден Плевнелев

Без кметовете не може да има дуално образование

Според Кунева въпросът е да бъдем водени от една голяма цел – качество на образованието – от детската градина, която вече е под покрива на Закона за училищното и предучилищното образование, до учене през целия живот.

Меглена Кунева отчете постигнатото до момента по отношение на професионалното образование и изтъкна, че промените са ориентирани към повече практика и участие на бизнеса.

Тя заяви, че вече е изпълнила обещанието, дадено преди една година и вече МОН разполага с карта на професионалните училища, която дава пълна информация за тези учебни заведения в страната.

Има недоверие към професионалните гимназии, констатира властта

Има недоверие към професионалните гимназии, констатира властта

Недоверието било и от страна на бизнеса, и от страна на родителите

„На страницата на МОН всеки работодател може да види къде в страната какви кадри се подготвят”, коментира тя.  „Даваме по широки функции на местната власт при разкриване на професионални училища”, посочи Кунева и изтъкна, че именно те са локомотивът на реформата в професионалното образование. 

По думите й целта на форуми като този е да убедят младите хора, че е по-добре да имаш професия, отколкото да си безработен с диплома за висше образование. Меглена Кунева изтъкна, че 20% от завършилите туризъм си намират работа по специалността.

Не е подменяна статистиката за двойките по математика, убеждава Кунева

Не е подменяна статистиката за двойките по математика, убеждава Кунева

Нямало как да се подмени

Просветният министър коментира, че според новия Закон за професионалното образование следва да се даде приоритет на практическата подготовка. В него са заложени и нови изисквания за придобиване на професионална квалификация, регламентираме държавните образователни стандарти, рамковите и учебните програми за професионалните училища.

Кунева акцентира, че в съдържанието на професионалното обучение имаме промяна на съотношението между теоретично и практично обучение в полза на практическото обучение.

Друг нов момент е уреждането на завършването на професионално образование и обучение. Тя изтъкна, че местната власт вече ще може най-добре да прецени какви кадри са необходими за съответния регион според нуждата на местната икономика, затова тя ще има и повече правомощия при разкриването на нови училища.

Просветният министър коментира, че хората не могат да бъдат задържани, но могат да бъдат убедени, могат да бъдат накарани да предпочетат да останат да работят в България и именно в това е голямото предизвикателство.

Очаква се първият випуск, който да се обучава по новия закон за професионално образование да постъпи  през учебната 2017-2018 г. Законът е минал през Министерския съвет, внесен е в Народното събрание.

Все по-големият интерес към образованието и от областта на икономиката, и от страна на медиите, означава, че ние нямаме право да изпуснем в следващите няколко десетилетия приоритетът на България да не се нарича образование. Това е тема, по която не може да имаме опозиция. Можем да имаме различни мнения за това как по-бързо да стигнем до крайната цел, но в целта всички трябва да сме единни”, категорична бе просветната министърка.

Ние няма да имаме особени причини да се оправдаваме, че нещо със законите ни не е наред”, коментира още Кунева. Тя каза още, че инициативата „Учи, за да работиш”, е първа крачка, а „Работи, за да учиш винаги” – е следващата крачка, която трябва да направим.