Няма как да имаме добра икономика, ако нямаме добрите кадри, коментира председателят на ресорната комисия по образование в Народното събрание Милена Дамянова.

Тя уточни по време на форум в София за дуалното образование, че към 6 юни 2016 г. в Агенцията по заетостта има обявени 20 706 свободни работни места, предимно в секторите преработвателна промишленост, строителство, селско стопанство, туристическия бранш, търговия и ремонт на автомобили.

С дуалното образование се намалява безработицата, убеден Плевнелев

С дуалното образование се намалява безработицата, убеден Плевнелев

Без кметовете не може да има дуално образование

1 087 438 са свободните работни места в рамките на ЕС. 320 656 са свободните места в професионалните гимназии за следващата година. Това е броят на учениците, които ще могат да се обучават в професионалните гимназии от следващата година.

Милена Дамянова коментира, че моделът за публично-частно партньорство между училище, община и предприятие не е сработил.

Дамянова констатира и известно недоверие към дуалното образование както от страна на бизнеса, така и от страна на родителите.

По-добре с професия, отколкото безработен с висше, убеждават от МОН

По-добре с професия, отколкото безработен с висше, убеждават от МОН

Дават повече права на местната власт за разкриване на паралелки

Основен проблем било издигането на авторитета на професионалното образование. Дамянова заяви, че вече са проведени разговори с министъра на туризма за съвместен проект. Учениците трябва да получават базисно образование за финансова грамотност – в рамките на избираемите часове, смята още шефката на парламентарната ресорна комисия.

Родителите не предпочитат децата им да се запишат в професионално училище”, каза още тя. Предизвикателството според Дамянова е да се убедят родителите, че наистина професионалните гимназии предоставят качествено обучение.

Тя каза още, че училищата закъсняват с налагането на учебни програми и планове. По думите й е необходимо бизнесът и държавата да определят от какви кадри ще има нужда в следващите години и тогава за училищата ще е по-лесно. Милена Дамянова каза още, че следващата крачка е да бъде съобразено образованието с бизнеса в съответния регион.