Прочутата Академия на Платон, както и създадената от великия Аристотел философска школа - Ликей, също не са били разположени в топ центъра на древна Атина, а са се намирали извън чертите на града, наречен на името на древногръцката богиня Атина Палада.

Това съвсем не им е попречило да останат в историята на човечеството със своя изключителен, неоценим принос във всички сфери на науката и образованието, въпреки че до тези школи по обясними причини не е имало разкрита метростанция, до тях не са пътували и маршрутки.

Това припомнят от Министерство на културата в изявление след поредната среща, посветена на сградата на Националната гимназия по древни езици и култури (НГДЕК) с ръководството на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ" и в присъствието на група преподаватели. Срещата се е провела вчера следобяд в Министерство на културата.

Както вече бе съобщено, Министерството на културата в диалог с училищното ръководство полага всички усилия за възстановяване на нормалния учебен процес в обновената сграда на Класическата гимназия на ул. „Баба" № 16 в "Модерно предградие" и за подобряване на микроклимата в преподавателския колектив.

От близо месец преподаватели, училищното настоятелство и ученици отказват да се преместят в ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие" с аргумент, че сградата е далеч от центъра на града, въпреки че няколко експретизи доказаха, че ремонтът, който е направен, не е опасен за здравето на учениците.

От министерство на културата посочват още, че са направени и необходимите стъпки сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" да се запази като филиал на НГДЕК. В сградата на 13-то училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий" ще се провеждат занимания на ученици от горните класове на Класическата гимназия, именно там ще учат децата и когато започне прием от 5-ти клас в училището.

Сградата на 13-то училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий", която ще е филиал на НГДЕК, предстои да бъде и ремонтирана, ще се търси и европейско финансиране за нейното обновяваване.

"Ако зависи само от мен, всички училища у нас щяха да са в идеалния център на София, защо не даже и на самия площад "Св. Александър Невски", но по обективни причини това просто няма как да стане, поне на този етап това е невъзможно, е казал министърът на културата Вежди Рашидов.

Министър Рашидов е припомнил също, че редица именити и много достойни български писатели, художници, артисти, интелектуалци и общественици са завършили средното си образование извън столицата ни, в това число и в не толкова големи градове, но това съвсем не им е попречило да направят име, да постигнат наистина големи, впечатляващи професионални успехи в своята област.

"Съвсем не е задължително да учиш в училище в абсолютния център на столицата, за да получиш качествено, добро образование, което ще те подготви на необходимото ниво за предизвикателствата на живота, самото място на училището далеч не е най-важното и същественото, училището го правят всъщност най-вече неговите преподаватели и ученици - те формират неговия дух", подчерта още Вежди Рашидов.