Служебният министър на образованието Николай Денков е изненадан от кандидатурата на ректора на СУ "Св. Климент Охридски" Анастас Герджиков за президент. Това той обясни пред БНТ.

Едното му притеснение е, че се вижда, че системата на висшето образование е ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Второто е, че това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование. Висшето образование трябва да е деполитизирано, както и средното. Законът не изисква Герджиков да подава оставка, каза Денков.

За ситуацията с коронавируса от началото на учебната година броят на карантинираните ученици се е увеличил около 2 пъти броят на учителите и около 4 пъти броят на учениците. Това заяви пред БНТ служебният министър на образованието Николай Денков.

При вдигане на заболеваемостта - ротация или дистанционно обучение

При вдигане на заболеваемостта - ротация или дистанционно обучение

Очертава се второ COVID плато

Ако Габрово излезе от тази зона, ще се върне другият режим. Там децата от 1 до 4-ти, 7, 8, 12-ти клас остават в клас, а от 5-ти, 6-ти, 10 и 11-ти клас са на дистанционно обучение. Във Враца към момента ситуацията е най-добре.

Всичко на локално, на местно ниво ще зависи от това как се спазват мерките в училище и извън училище и до колко са ваксинирани хората. Има разнобой в различните прогнози. Математиците очакват лошия вариант, главният здравен инспектор е по-благосклонен, каза Денков.

Николай Денков: Възпитание на децата не се прави дистанционно

Николай Денков: Възпитание на децата не се прави дистанционно

Личният контакт със студентите и учениците - в основата на образованието

Особеното на тези епидемични вълни е, че (броят на заразените) рязко тръгват нагоре. Габрово бяха в горната граница, но нямаше нищо изключително. Сега Габрово е в тъмночервената зона не заради училището, напротив, обратното.

В момента, в който има едно дете с ковид, трябва да се карантинира цялата паралелка. Навсякъде, където има неспазване на правилата, пратете сигнал, призова той. РЗИ трябва да установи дали детето е болно. В момента, в който има съмнение, детето трябва да бъде изтеглено. Спазвайте мерките и ще бъдете в клас, призова Денков.

Относно учебния материал - има натрупани дефицити особено от миналата и по-миналата година, призна просветният министър.

МОН започва да харчи 140 млн. лв. за дистанционно обучение, включва и детските градини

МОН започва да харчи 140 млн. лв. за дистанционно обучение, включва и детските градини

Стартират два проекта по европейски фондове за възстановяване след коронавируса

Преминаване на дистанционно обучение се налага, защото заболеваемостта на учителите и учениците върви с риск за живота им. Ако се разболеят тежко 2-3 деца, те трябва да се хоспитализират и вие нямате легла в болници. Трябва да се вземат мерки, обясни Денков.

Той припомни възможностите за заплащане, които родителите могат да потърсят.

За родителите, чиито деца са на онлайн обучение има решение за всички деца до 14 години при неплатен отпуск родителите им да имат помощ от държавата. За едно дете - тя е една минимална работна заплата, за 2 деца - заплата и половина.

Не съм чул от синдикатите въпроса дали родителите да решават децата им да се учат онлайн или присъствено. Освен правото на образование имаме и право на здраве, каза просветният министър.

Готовност за тестване в училище има, но желание от родителите няма. В парадоксална ситуация сме, хората не искат да спазват тежки изисквания, каза Денков.

През ваканцията нарасна броят на ваксинираните учители с 10%.

Относно университетите нямам притеснения. Законът дава свобода на университетите да реагират адекватно. Според Закона за предучилищно и училищно образование министърът трябва да реши преминаването на дистанционно или присъствено обучение, обясни Николай Денков.

Запитан ще се пипат ли таксите на студентите, той отговори, че по-скоро няма обсъждане.