Тотална промяна при обучението на бъдещите учители във висшите училища бе акцентът в националната конференция "Перспективи и предизвикателства пред педагогическото образование през 21 век", провеждаща се в София.

На конференцията присъстваха министърът на образованието Красимир Вълчев, председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, директори и учители от цялата страна.

Темата бе поставена от Милена Дамянова, която отбеляза, че за българските учители не може да се говори само по празници и когато има проблем, тъй като обществото изисква отговор защо образованието изостава от поколенията.

Трета стипендия за студентите педагози

Трета стипендия за студентите педагози

По-малко гимназисти отиват да учат в чужбина

"Учениците имат умения на 21 век, но в същото време продължаваме да дебатираме за разликите в поколенията между ученици и учители. Родителите смятат, че само ако детето е затрупано с домашни, тогава учителят си е свършил работата. Но учебникът вече не е единственият източник на информация. Старите правила са променени, но де юре, а де факто не се вижда промяната", каза Милена Дамянова.

По думите й основният проблем е, че образователната система е консервативна: "Но тя започна да ни дърпа надолу и започва да ни отдалечава от съвременния свят."

Председателят на образователната комисия посочи, че другите държави вече са приели да започнат реформите и България иска да следва техните модели.

"Ако час по-скоро не намерим начин да стимулираме най-добрите студенти да стават учители, няма как да говорим за ученици с адекватно образование. Трябва да е ясно, че учителите имат повече свобода и могат да избират правилата, с които да работят. Новият вид учител трябва да има обучение в университета и квалификации, чрез които да предадат новите знания и умения в класната стая", каза още експертът.

45% от учителите у нас се пенсионират, притеснен Вълчев

45% от учителите у нас се пенсионират, притеснен Вълчев

Това е почти двойно в сравнение с нормалната възрастова структура в системата

Тя извади пример от учебна програма по специалност "Педагогика" в университет, който не назова, за да докаже, че бъдещите учители се обучават по остарели правила със стари дисциплини - история на педагогиката е задължителен предмет, а новите модерни дисциплини са избираеми в обучението.

"Никъде не виждам приобщаващо образование, всички са в избираемия блок. Това е съществената промяна, върху която трябва да се съсредоточим - имаме изисквания към учителите, но дали в университета успяваме да ги подготвим за 21 век. Няма секунда време за губене и трябва да се работи усилено за промяна на мисленето и нагласите", категорична бе Дамянова.

Министърът на образованието Красимир Вълчев се съгласи напълно с казаното и посочи, че МОН води от 3 месеца разговори с факултетите, които преподават учителската професия и е ясно, че трябва да се промени системата.

Той посочи, че има 5-6 ключови елемента - методи, учебни програми, организация на дейности, мотивирани и добре подготвени учители, какво и как се учи във висшите учители.

Със 17% увеличават заплатите на учителите догодина

Със 17% увеличават заплатите на учителите догодина

Основната заплата ще бъде 1085 лв.

"Променя се времето и важното се променя, а образователната система не се е променила последните 70-80 години. Класно-урочната система няма да променим, но фокусът трябва да се промени. Може да се инатим, но не можем по същия начин - различно е поколението и то възприема света по различен начин - обучението да е интересно и да е необходимост, а не самоцел. Образованието вече няма да е билет за една професия", каза министърът.

По думите му учебните планове в някои университети са направени, така че да има хорариум за преподавателя до пенсия, както и да се поддържат губещи магистърски програми, за да изкара някой до пенсия.

"Това е обучение на статуквото, а не на промяната", каза Вълчев и посочи, че се готви националната програма за висшите училища, които предвиждат мрежи, общи дипломи, общи преподаватели, споделени ресурси и повече млади преподаватели във висшите училища.

Вълчев: Пестенето от учители ни се връща

Вълчев: Пестенето от учители ни се връща

За първи път от десетилетия учителската заплата била над средната за страната

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, подкрепи тезата на официалните институции и каза, че няма как да има промяна в преподаването към учениците, ако няма пълен рестарт на обучението на бъдещите учители във висшите училища.

Тя обаче защити българския учител и каза, че надграждащата квалификация е най-добрата в България, а българското образование е най-доброто на Балканите.

47% от учениците не достигат минимално ниво на грамотност

47% от учениците не достигат минимално ниво на грамотност

Между 50 и 60 място сме по четене сред другите 79 държави в PISA