С уникална изложба „Българските светци" Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза своя патронен празник, както и празника на българските библиотекари.

Изложбата е подредена в централното фоайе на библиотеката и включва изображения, текстове и оригинални ръкописи на български светци, като се започне от Светите братя Кирил и Методий, премине се през цар Борис, Св. Иван Рилски, Св. Седмочисленици и стигнем до Св. Злата Мъгленска.

Директорът на библиотеката Боряна  Христова посочи, че на изложбата са подредени няколко светини ръкописи, които рядко се излагат на изложби и даде за пример служебника от личната библиотека на Св. Патриарх Евтимий Търновски.
Тя призова библиотекарите да приемат работата си като кауза, а не като задължение и да създават неразрушими пътеки към българската святост.

Поздрав по случай днешния празник отправиха и първокласниците от училище „Еспа", което е спечелило проект, свързан с делото на нашите първоучители.
Те представиха песни и стихотворения, посветени на Кирил и Методий, на буквите на книгите и на 24 май - денят на славянската писменост и култура.

Боян Милушев, който е парламентарен секрет на министерството на културата, прочете поздрава от културния министър Вежди Рашидов, пожелавайки на българските библиотекари много здраве и професионални успехи.

На изложбата присъства и ректорът на Университета по библиотечни и информационни технологии проф. Стоян Дончев. Той призова своите колеги да продължат да съхраняват и да се грижат така добре за дома на духовността на българския народ.

Проф. Дончев изтъкна, че България не може да се сравнява с големи европейски държави като Франция и Италия по отношение на икономическо развитие и стандарт на живот, но ние сме измерими с всички страни по света по отношение на духовното развитие, именно благодарение на делото на братята Кирил и Методий. Той е категоричен, че България ще просъществува докато всички ние се опитваме да запазим духовността.

Проф. Христова изказа своята благодарност към хората, които са допринесли за въвеждане на нов програмен продукт в Народното библиотека. По думите й това ново въведение ще се отрази позитивно на цялата библиотечна инфраструктура в България .

Зам.-директорът на библиотеката Анета Дончева връчи грамоти, на всички които са получили лиценз по този продукт и ги призова да създадат атмосфера на диалогичност, добронамереност и съпричастност.