От началото на следващата седмица в 27 училища в Шумен, Казанлък, Троян и Пловдив ще бъде изпробвана за около 10 дни системата за диференцирано заплащане на учителските възнаграждения.

Пред журналисти министърът на образованието и науката Даниел Вълчев поясни, че тези 27 училища представляват представителна извадка на образователната система.

Сред тях са начални, основни, помощни училища, професионални гимназии, гимназии, детски градини, обслужващи звена, информира БНР.

Вълчев уточни, че в края на април или началото на май на отраслов съвет ще се вземе окончателното решение за диференцираните учителски заплати, които трябва да бъдат въведени от първи юли тази година.

Министърът присъства на откриването на образователно-информационната кампания "Да научим повече за природата" във 2-ро СОУ "Емилиян Станев".

Кампанията е съвместна инициатива на МОН и на "Девин"ЕАД и има за цел разискването на екологични проблеми и опазването на околната среда.

През тази година инициативата ще обхване 30 училища от София, Силистра, Варна, Бургас, Сливен и Хасково. Учениците ще получат специално изготвени образователни книжки, а в час на класния ще обсъждат теми, свързани със замърсяването на градовете и природата.