Няма да се въвежда задължително носене на маски в класната стая. Запазваме модела на пашкули или балончета, както ги наричаме. Различното ще бъде на двора, докато децата изчакват родителите си. Това заяви образователния министър Красимир Вълчев в студиото на БиТиВи. Именно в двора се наблюдава смесване на потоците, а в клас учениците продължават да са организирани в групи и малки потоци.

Припомняме, че днес се очаква заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която от утре, 22 октомври, маските на открито да бъдат задължителни. Запазва се и изискването за това и в закрити обществени пространства.

20% е прагът за преминаване на учениците от присъствена към дистанционна форма на обучение - процентът се измерва на ниво училище, град, община и област. Мярката има и превантивен характер и обхваща не само коронавирус, но и изобщо грипоподобни симптоми.

Повече учители отколкото ученици са заболели от COVID-19

Повече учители отколкото ученици са заболели от COVID-19

Средно по 6 учители се заразяват на ден

При случаи на коронавирус се запазва принципът на карантинирането, което влияе отрицателно, но пък самата карантина вероятно ще бъде намалена на 10 дни.

Имаме надежда, че ще бъде пресечен ръстът на епидемията и учебната година се надяваме да продължи с присъствено. Иначе по данни на Вълчев заразяемостта сред учителите е средната за страната и не е по-голяма. Всеки 80-ти жител на България е учител и няма как да избегнем нито заразяването, нито смъртните случаи, заяви Вълчев.

Искаме да продължим да следим по области ситуацията, да действително има близо до червеното области. Всички сме притеснени и има притеснени учители, но това, по думите на Вълчев, е нормално на фона на статистиката за развитието на епидемията у нас.

Втората вълна на COVID-19 заля Европа - с какви мерки страните борят заразата?

Втората вълна на COVID-19 заля Европа - с какви мерки страните борят заразата?

Редица държави затягат ограниченията в опит да избегнат пълна блокада