В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов откри тазгодишния "Пролетен базар на книгата.

Тук съм да изразя съпричастността на правителството към тази изключително важна задача - да подкрепим книгата и четеното, защото в днешното постинформационно общество, книгата си остава единственото богатство, което създава светове, каза министър Игнатов.

Посланието ми към младите хора е да се вкопчат в книгата, заяви министърът пред журналисти веднага след откриването на изложението.

Над 65 издателства участват в базара, който организиран от асоциация "Българска книга".

Първият ден на изложението е утре, 25 май, като то ще продължи до 30 май. Форумът ще премине под мотото за насърчаване на четенето.

Събитието е в рамките на настоящия "Салон на изкуствата", а специалния акцент е върху тийнейджърската литература.

Входът отново е свободен за цялото времетраене на събитието. Работното време ще бъде удължено - до 20.00 ч. всеки ден.

Организаторите на базара ще връчат отворено писмо до премиера Бойко Борисов. В него те искат да се предприеме "национален антикризисен план за спасяване на книгата и грамотността", посочиха от асоциацията, цитирани от БТВ.

Те изнесоха данни, според които европеецът купува средно 11 - 12 книги годишно, докато българинът - 0,56. Европейските библиотеки се посещават от 60 - 70% от населението, а българските - от 16%. В българските библиотеки просто няма нови книги и тяхното посещение става безсмислено, смятат от организацията.