Заради дългосрочната политика се налага поскъпването на цената на тока и парното. Това заяви служебният заместник-министър на енергетиката Александър Николов в сутрешния блок на БНТ.

"Топлофикация" София има огромна загуба на енергия от начина, по който се формира цената на електроенергията. "Топлофикация" София продължава да задлъжнява и активът, който е необходим, за да може софиянци да получават парно, е газ. В момента финансовото състояние дори не позволява приватизация на дружеството, изтъкна Николов. 

По-скъп природен газ през юни, но без промяна в цената на парното и тока

По-скъп природен газ през юни, но без промяна в цената на парното и тока

КЕВР утвърди цена от 45,27 лв./MWh

Платежното състояние на софиянци е добро, всички си плащат сметките, дружеството генерира финансов ресурс, но ефектът се пренася върху "Булгаргаз". "Никой не иска да държи горещия картоф и да назове къде е проблемът, посочи Николов. Според него проблемът е, че ще продължим да плащаме повече. Лихвите се трупат, няма да изчезнат, а ще се увеличават, предупреди Николов

Той обясни, че хората, които управляват разумно енергийните системи, мислят дългосрочно и стратегически. Ако необходимите въглеродни емисии за енергийната система били закупени година по-рано, загубата на системата щяла да бъде със стотици милиони по-малко, посочи Николов.

100 млн. евро годишно губи БЕХ само от лихви по просрочени задължения

100 млн. евро годишно губи БЕХ само от лихви по просрочени задължения

Над 2.5 милиарда лева дължат големите енергийни дружества - всяване на паника, отсече Теменужка Петкова

За последните години не е забит нито един пирон в енергетиката. Състоянието й е тежко - дългосрочно неглижирани проблеми, а решението е да има визия, да се направи плавен преход, за да може максимално успешно да се използват предстоящите финансови инструменти от Фонда за справедлив преход и от Плана за възстановяване и устойчивост, обясни Николов.

Той изтъкна, че енергийните дружества са в лошо финансово състояние. Текущото състояние на енергетиката води до разделение между бизнеса и напрежение между хората.

Идеята, че отвореният пазар е панацея за падане на цените на електроенергия, е абсолютно невярна, посочи Николов. По думите му енергийните мощности и цената на електроенергия е нулева игра. Няма как системата да бъде позитивна за някои, а да не губи друг, отбеляза Александър Николов.

Липсвала е каквато и да било комуникационна стратегия, подчерта Александър Николов. Може и да има промени в ръководствата на енергийните дружества, анонсира служебният министър.

Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Работодателите оспорват искането на синдикатите за спасяване на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Искат редовното правителство да въведе "механизъм за капацитет"