Инициативата на газопреносните оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, към която впоследствие се присъединиха Украйна и Молдова, е ключов проект за енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа. Това заяви енергийният министър Владимир Малинов на двустранна среща с помощник държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят.

Събеседникът му препотвърди подкрепата на САЩ за инициативата, която позволи осигуряване на допълнителни количества втечнен природен газ за страните от региона и за Украйна. Той отчете и положителния напредък на страната ни по реализацията на проекта.

Малинов и Паят откроиха успешно приключилият процес по диверсификация на ядреното гориво, в който сътрудничеството с американската страна е от ключово значение.

България готова да дари на Украйна енергийно оборудване за 1 млн. лв.

България готова да дари на Украйна енергийно оборудване за 1 млн. лв.

Обсъжда се също коридор за износ на електроенергия през зимата

Енергийният ни министър изтъкна, че при плановия годишен ремонт, приключил вчера, пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил зареден с гориво на "Уестингхаус". Така за първи път в своята история блокът вече работи с алтернативно гориво, отбеляза той.

По-рано българският енергиен министър се срещна и със своя украински колега Герман Галушченко и двамата отчетоха напредъка при реализацията на Вертикалния газов коридор.

"Стратегическият проект е израз на солидарност с Украйна и е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност след предстоящото заместване на доставките на руски природен газ след 1 януари 2025 г.", посочи Малинов.

На свой ред Галушченко запозна българския министър с енергийната ситуация в страната по време на военните действия, вследствие на които са разрушени над 40% от мощностите за производство на електроенергия.

България ще участва в изграждането на коридор за "зелена" енергия от Азербайджан към Европа

България ще участва в изграждането на коридор за "зелена" енергия от Азербайджан към Европа

Предстои да бъде уточнено кое българско държавно дружество ще се включи

Малинов обяви, че се обсъжда възможността дружества от групата на "Български енергиен холдинг" да дарят на Украйна оборудване за над 1 млн. лв., което да подпомогне възстановяването на производствените мощности.

Да бъде създаден коридор за износ към Украйна на електроенергия, произведена в България, е друга тема, която обсъдиха двамата министри. Според Малинов това ще е реална помощ за украинското население, особено през зимните месеци.

На срещата стана ясно и че през миналата седмица България е изпратила на Украйна общите условия на договора за продажба на оборудването от площадката на АЕЦ "Белене".