Цената на газа може да бъде намалена с 5 до 20%. Това заяви пред Нова телевизия Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества.

Той обясни, че няма конкретна цифра, която да обхване всички топлофикации, поради различните им специфики. Ориентир обаче можели да бъдат новите цени, действащи от 1 април, които са от 5 до 20% надолу.

Георгиев посочи, че за да могат потребителите на газ и парно да получат надвзетите суми от топлофикационните дружества, първо парите от "Газпром" трябва да стигнат до ТЕЦ-овете. След това КЕВР трябва да изчисли конкретните разлики за всеки изминал месец и оттам нататък разликата от платените сметки ще бъде изчислена индивидуално за дружествата.

Експертът посочи, че няма как да се възстановяват надвзетите суми на некоректни абонати. Нямало и краен срок за връщане на пари. Той изрази убеденост, че предстоящият отоплителен сезон ще е по-евтин от предходния.

Парното в София с 26.47% по-евтино от 1 април

Парното в София с 26.47% по-евтино от 1 април

За страната цената пада от 8.27% (Варна) до 22.52% (Враца)

Припомняме, намалението на цената на руския природен газ стана след като се проведоха преговори между двете страни, но определени от Това антимонополното решение на ЕК срещу "Газпром".

Припомняме, навръх 3 март бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%.

Новият договор с "Газпром" дойде след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.

По тази причина "Булгаргаз" съобщи, че ще възстанови на клиентите си пари със стара дата.

Заради поевтиняването на газа, на 20 март от КЕВР съобщиха, че се очаква от 1 април парното да поевтинее средно с 20% за страната.

В началото на април стана ясно, че за потребителите в София цената на топлинна енергия се намалява с 26.47%.

Парното в София с 26.47% по-евтино от 1 април

Парното в София с 26.47% по-евтино от 1 април

За страната цената пада от 8.27% (Варна) до 22.52% (Враца)