Проектът за гигантски парк за батерии край Стара Загора, както и завод за производството на такива батерии, който бе една от основните политики, вкарани в Националния план за възстановяване и устойчивост от кабинета "Петков" през миналата година, остава заложен в ПВУ, но мащабите ще бъдат намалени с 3 пъти спрямо първоначално планираните.

Това отговори на въпрос на News.bg министър-председателят Николай Денков. В четвъртък той проведе среща с европейския комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс. Двамата обсъдиха напредъка на страните от ЕС и България по зеления преход, както и защитата на биоразнообразието, възможностите за преминаване към нулево замърсяване, кръговата икономика и др.

По думите на премиера вече са готови новите планове за справедлив преход, които съдържателно се различават от тези, изготвени от служебното правителство, а сега предстои трудната част - да се започнат разговорите с местните хора и синдикатите, които да бъдат убедени, че именно чрез зеления преход може да се даде бъдеще на въглищните региони. Самите централи, чисто икономически, категоричен е Денков, няма как да просъществуват в средносрочен план.

Изгубили сме близо €100 млн. заради забавяне на програмите за зелен преход на регионите

Изгубили сме близо €100 млн. заради забавяне на програмите за зелен преход на регионите

Изпълнени са едва половината от нужните мерки по второто плащане по ПВУ

"Над 1,4 млрд. лева се отпускат само за справедливия преход за тези региони. В началото видяхме една естествена реакция, която сме виждали години поред - "не пипайте централите и всичко ще е наред". Не, нищо не е наред, защото централите няма да оцелеят по чисто икономически принцип".

Въпросните пари ще се инвестират в индустриални зони, водородни технологии и не на последно място - заводът за батерии и батерийният парк край Стара Загора. "Когато ни се обясняваше, как този проект е илюзия и нямам как да стане и служебното правителство прекъсна разговорите с фирмата, която щеше да достави батериите, същата тази фирма преди няколко седмици избра да инвестира в Румъния. Продължаваме търсенето, не сме се отказали от проекта. Промяната е в мащаба, намалението е около 3 пъти като мощности", каза Денков.

От своя страна еврокомисарят похвали България за усилията по подобряване на качеството на въздуха. "Мога да кажа само добри думи за сътрудничеството между българското правителство и европейската комисия, правят се стъпки напред. Да, качеството на въздуха не е достатъчно добро, но не можем да пренебрегнем това, че напредък е постигнат", заяви Синкявичюс.

Президентът поиска цялата ядрена енергетика в "зеления преход" на ЕС

Президентът поиска цялата ядрена енергетика в "зеления преход" на ЕС

България вече е загубила много от спирането на своите 4 реактора при влизането си в ЕС, посочи Радев

По отношение на отпадъците - България е сред 14-те страни в ЕС, които не са изпълнили поставените от Брюксел цели, но отново и тук има напредък - у нас за закрити цели 113 сметища, продължи еврокомисарят.

И още една критика - България е последната държава в ЕС, която има нереформиран начин за изчисляване на такса "смет" - според данъчната оценка на имота, а не спрямо изхвърляното количество отпадъци от домакинството.

Друга новина - България ще поиска от ЕС и компенсация по фондовете за природни бедствия, за да покрие щетите, нанесени от наводненията в Югоизточна България. Няма обаче да се чака окончателното одобрение от Брюксел, като дотогава ще се действа с бюджетни средства, увери Денков.