Само две ВиК дружества в страната могат да се справят с рекордното поскъпване на електроенергията за бизнеса. Това обяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Той поясни, че става въпрос за предприятията в София и Бургас, които единствено не са сериозно застрашени от скока на цените.

По негови думи в останалите близо 50 дружества проблемите тепърва ще се задълбочават и ако не бъдат предприети мерки за спасяването им, някои от тях ще са "умрели".

Манолов обясни, че ако днес цената на тока е от порядъка на 300 лв за мегаватчас, в разходите на ВиК предприятията като цена на електроенергията се признават 70 лв. за мегаватчас.

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

Настоя да започне експертен разговор за проекта на АЕЦ "Белене"

Той допълни, че токът има съществен дял в разходите на ВиК дружествата в страната и в ситуацията на много високи цени на електрическата енергия решаващо за формирането на цената на услугата е начинът, по който се добива самата вода - чрез помпи или с помощта на гравитацията.

Манолов посочи, че в закона пише, че когато не е приет бюджет, всеки месец могат да бъдат разходвани средства в размер на 1/12 от бюджета за предходната година.

След като бюджетът за текущата година беше актуализиран три месеца преди нейния край, е очевидно, че 1/12 от тазгодишния бюджет за следващата няма да стигне за нищо, категоричен бе синдикалистът.

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Индустрията предупреждава, че не издържа на цени от 335,51 лв./MWh

Един месец и отново нищо не е направено