Пред Министерския съвет се проведе протест на собственици на фотоволтаични инсталации. Недоволството си срещу намалените изкупни цени на произвежданата от тях електроенергия излязоха да изразят собственици на близо 300 малки фотоволтаични инсталации. Протестиращите скандираха: „Бойко, излез!", съобщава БНР.

Припомняме, че с промени в Закона за енергетиката в средата на миналата година цените бяха намалени.

Депутат от ГЕРБ предлагал посредничество при изкупуване на фалирали фотоволтаици

Депутат от ГЕРБ предлагал посредничество при изкупуване на фалирали фотоволтаици

Мейли с предложения да бъдат изкупени, след като фалират, получават собственици на централи

От сектора алармираха, че са изправени пред фалит. Пред риск да загубят работата си са изправени 1800 души.

Енергийният регулатор, а не парламентът да определят цените, по които ще се изкупува фотоволтаичната енергия, настояват собствениците на централите.

Някои от собствениците на централи вече продавали жилищата си, за да могат да спасят бизнеса си. Христо Александров от протестиращите коментира, че вместо да допълват бюджетите си и да изучават децата си, тези семейства трябва да плащат само и само централите им да не фалират. За да не им бъде взето имуществото, те са принудени да дават по 1000-1500 лева месечно.

Александров обвини политиците, че говорят лъжи. Истината била, че малките централи не оказват по никакъв начин влияние нито на цената за бита, нито на тази за промишлеността. Централите работели на загуба всеки месец.