Спирането на VI блок на АЕЦ "Козлодуй" е заради теч от парогенератора, то е превантивно, няма изтичане на радиация. Самото спиране е направено така, че да не съвпадне с плановия ремонт V блок и за да не излязат от експлоатация по едно и също време и двата реактора.

Това обяви в студиото на БТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

По думите на служебният министър на енергетиката Росен Христов този блок е проблемен още от пускането му в експлоатация, но през годините не се е давала гласност на този проблем. Припомняме, че само преди четири месеца от АЕЦ-а съобщиха за това и то след извършването на ремонт два месеца преди това и планов ремонт през 2021 г. Шести блок има нужда от мащабна рехабилитация, която може да бъде направена при следващия планов ремонт, уточни министърът днес. За това е поискана дерогация, дадена от Министерски съвет, с оглед на това, че поддръжката на блока е зависимо от Русия.

Служебният министър на енергетиката определи като реалистична идеята за 4 нови реактора - два за АЕЦ "Козлодуй" и два за АЕЦ "Белене", каквато идея заложи той в стратегията за развитие на енергетиката у нас. Стратегията трябва да мине на гласуване и през Народното събрание. "V и VI блок трябва да бъдат изведени от експлоатация към 2050 г. Предвиждаме два заместващи и два допълнителни, за да осигури преминаването към зелена икономика на цялата индустрия", обясни Христов.

Дали обаче това би било възможно - анализ ще се прави в продължение на една година, от френската компания IDM, с която се водят вече преговори за предпроектното проучване. В анализа ще се включат и сметките дали можем да използваме оборудването за АЕЦ "Белене", което закупихме от Русия, а и дали това би ни обвързало с Русия при експлоатацията на мощностите. През 2016 г. след арбитражно дело в съда в Женева България е осъдена да плати на Русия изработеното оборудване по проекта и реакторите пристигат в България. 

Служебният кабинет на Гълъб Донев вече даде заявка, че има намерение на възобнови проекта за строителство на втора централа в България - АЕЦ "Белене". Проектът е замислен още през 80-те години на миналия век, но замразен през 1990 година. Всички опити за продължаване на проекта са неуспешни, въпреки че дори беше включен в т.нар. Голям шлем на президента Георги Първанов. През 2012 година, по време на първото правителство на Бойко Борисов, бе наложен и мораториум върху него след определението, дадено му лично от Бойко Борисов, "един гьол", струващ 800 млн.лв.

Росен Христов обяви България за фактор в търговията и доставките на газ

Росен Христов обяви България за фактор в търговията и доставките на газ

Санкции срещу Русия в ядрената енергетика само ще одраскат Русия

Министър Росен Христов похвали работата си и по осигуряване на доставките на природен газ. Само за седем месец от отчаяно положение и опасност за пълно спиране на доставките вече сме на ниво не само пълна сигурност, но и вече фактор за доставка на други държави, според Росен Христов. За доставките на втечнен природен газ преговаряме със световни доставчици - BP, Шел, Тотал, Шениер. Сега имаме пълна сигурност за доставките, осигурили сме

Предстои да бъде подписан в края на месеца и меморандум за разширяване на транспортната мрежа така че да можем да доставяме природен газ за Сърбия, Унгария, Словакия и Румъния. Този меморандум ще гарантира разширяването на транспортопроводимостта на нашата инфраструктура, а страната ни ще печели от таксите за пренос и транспорт, а и от отстъпките при закупки на по-големи количества.