4.6 млрд. лв. повече приходи ще събере бюджетът за 2019 година. Половината от тях са от данъци, които не са били събирани по най-добрия и справедлив начин.

Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на параметрите на проекта за държавен бюджет за 2019 година пред членовете на Координационния съвет на синдикалната организация.

1.839 млрд.лв. за отбрана през 2019 г. залага Бюджет 2019

1.839 млрд.лв. за отбрана през 2019 г. залага Бюджет 2019

Приоритети са социалната политика, образование, отбрана и политика на доходите

От КНСБ поставиха положителна оценка на Бюджет 2019 г.

Бюджетът бил по-добър от всички досегашни бюджети в управлението на премиера Бойко Борисов.

Рамката на бюджетите през годините е била оптимистично занижавана като приходи и с общи усилия преизпълнявана. Това щяло да се види и в Бюджет 2019.

АИКБ остро срещу лобистки текстове, които тормозят бизнеса

АИКБ остро срещу лобистки текстове, които тормозят бизнеса

Призовават народните представители да размислят

Шефът на КНСБ припомни, че през 2016 г. бюджетното салдо било близо милиард и половина, за 2017 г. то е било близо 850 милиона, а за тази година близо 650 милиона.

Димитров се закани, че от синдикалната организация занапред ще се борят за по-високо увеличение от 15-20% на заплатите в културата, домовете за социално подпомагане, в някой части на здравеопазването, науката, сценичните изкуства и др.

И КНСБ се обиди от думи на работодателите

И КНСБ се обиди от думи на работодателите

Не смятат, че синдикатите "са вредни за България"

Нарастването на разходите в много от перата са значителни и могат да осигурят добри политики в отделните сектори и направления, както и едно прилично нарастване на възнагражденията на около 440 000 души, които получават своите възнаграждения от бюджета на България.

Преките данъци ще нараснат с половин милиард за следващата година. 60% от тях ще се плащат от населението, а 40 от бизнеса, прогнозират от КНСБ.

Димитров отчете, че ръстът на осигурителните вноски също е доста добра новина - близо един милиард повече ще бъдат събрани от НАП, но ориентирани към двете основни системи - НЗОК и ДОО. По този начин ще да бъде възможно да се реализират политиките на държавата по разходната част.

Според КНСБ ръстът за настоящата година от 3 млрд. и 900 милиона лева повече приходи е по-голям спрямо 2017 г.

Горанов не иска синдикати и работодатели да спорят за бюджета

Горанов не иска синдикати и работодатели да спорят за бюджета

Не вижда нищо драматично в бюджетния дефицит

От синдикалната организация настояват да се минимизира сивата икономика в леката промишленост, търговията с горива, автомобилните сервизи, строителството и др.

Пламен Димитров припомни, че от КНСБ са поискали през юни месец над един 1 милиард и 33 милиона увеличение на разходите за заплати за 2019 г. Това, което се вижда в бюджета за следващата година, е около 900 милиона лева повече средства за персонал.

КНСБ иска ревизия на плоския данък

КНСБ иска ревизия на плоския данък

Необлагаем минимум, равен на МРЗ, и плосък данък върху доходите отгоре

Димитров отново се обяви против плоския данък, който, според него, трябва да бъде заменен с въвеждането на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, която е установена за страната.

Ако искането бъде изпълнено, това би дало допълнителни средства от един милиард и 200 милиона повече за потребление в ръцете на по ниско доходните групи.

Той се похвали, че в бюджета за следващата година максималният осигурителен доход е повишен от 2 600 лв. на 3 000 лв.
Повдигането на тавана на максималния доход не само влияе върху максималната пенсия, но и прави възможно нейното сериозно нарастване с около 300 лева ръст, правейки я на 1 200 лева.

НОИ утвърди проектобюджета си за ДОО 2019 г.

НОИ утвърди проектобюджета си за ДОО 2019 г.

Търговско-промишлената палата скочи срещу увеличението на МОД на 3000 лв.

От КНСБ захапаха вицепремиера Валери Симеонов по темата за данъците. Според синдикалната организация данъците в България не се увеличават, а се увеличават вноските по тях, а оттам и правата.

От КНСБ предлагат 900 милиона от увеличението на разходите за персонал да бъдат справедливо ориентирани към работещите в бюджетните системи. Те се очаква да бъдат извадени пред скоби в рамките бюджетите на първостепенните разпоредители, които са на терен и двете приходни администрации.

Рамките на законовите текстове трябва да станат факт. Трябва да има една постоянна и твърда инфлационна част в увеличението на заплатите, което да направи възможност да се поемат разходите за ръста на някой цени, както и да има възможност за диференцирано увеличение в отделните ведомства спрямо заслугите на служителите.

В разходната част на бюджета освен заплатите, има и с около 1 млрд. и 200 милиона повече разходи за социалното осигуряване.
Те ще бъдат разделени на половин милиард за пенсии, половин милиард за здраве и около 200 млн. за обезщетения и социални помощи, отчетоха от синдикалната организация.

"Нито един български работник през следващата година няма да има таван за неговата пенсия", даде да се разбере Пламен Димитров.

КНСБ към Симеонов и Петков: Не съкращавайте отпуските на майките

КНСБ към Симеонов и Петков: Не съкращавайте отпуските на майките

Предложението на АОБР е срещу трудовия стаж, но не го казват директно, възмутени синдикатите