Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов е предложил на ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да проведат среща, на която да стигнат консенсус за инициативата на подопечното му ведомство "Достъпно за вас", която не бе одобрена от комисията.

Предложението за срещата е изпратено вчера и се очаква отговор от КЗК, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).

"Искаме да разберем какви са правните аргументи на КЗК против инициативата, чиято единствена цел е да бъдат постигнати по-добри цени за българските потребители, формирани на пазарен принцип", коментира Богданов.

По думите му се очаква кампанията да стартира по план на 1 ноември и има уверение, че в нея ще се включат голяма част от търговските вериги, с които от МИИ са провели първоначални срещи. Заявен е интерес и от нехранителните вериги. Предвижда се на следващ етап ев кампанията да се включат и регионални, както и по-малки вериги.

Линия на бедност от 526 лв. удари на синдикален камък

Линия на бедност от 526 лв. удари на синдикален камък

Синдикатите искат първо промяна на методиката

Богданов иска диалог с КЗК, за да бъдат запознати членовете на комисията с "Достъпно за вас" и с аргументите на икономическото министерство в полза на потребителите в страната.

Според Министерството на икономиката и индустрията инициативата е пазарно ориентирана, което допринасяло за подобряване на производството или разпределението на стоки. Предвидената декларация за партньорство нямало да се подписва между определени икономически оператори и не влизала в определенията по чл. 15, касаещ картелно споразумение, и следващите текстове от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) за забранени споразумения. От МИИ обясняват още, че в закона има редица изключения от забраната за пазарни споразумения на икономическите оператори, към които би могла да се причисли инициативата, например споразумение с незначителен ефект върху конкуренцията по чл. 16, ал. 1 от закона.

От министерството уточняват също, че инициативата касае най-ниските, а не занижени цени, като съответно не се очаква евентуален дъмпинг. МИИ не приема и твърденията, че "Достъпно за вас" може да доведе до понижаване на цените на участващите стоки в инициативата за сметка на други, извън нея. Такава опасност имало при всички промоции и отстъпки от цени, които се прилагат и сега, като установяването на евентуални такива нарушения било предмет на проверки във всеки конкретен случай. Според институцията не би трябвало да има и опасения за нарушаване на принципа на свободна стопанска инициатива, защото участието в инициативата е доброволно и не е свързано със санкции или привилегии за участниците.

Ядем най-скъпите яйца в ЕС

Ядем най-скъпите яйца в ЕС

КНСБ иска поне 15% номинален растеж на заплатите

От ведомството отбелязват, че инициативата "Достъпно за вас" е пазарно ориентирана и цели постигане на трайно ниски цени на 50 продукта от първа необходимост. Предвижда се кампанията да осигури и информираност на потребителите и достъпност до основните хранителни продукти от малката потребителска кошница чрез предлагането им на възможно най-ниски цени на конкурентен принцип, без да оказва негативно влияние върху останалите участници в икономическите отношения.

Инициативата се организира в партньорство с бизнеса и обхваща седем продуктови групи от малката потребителска кошница, отговарящи на изискванията за качество и съдържащи всички необходим съставки за здравословен начин на живот.