"Мисля, че актуализацията на бюджета е един добър знак за това, че хората могат да бъдат по-спокойни до края на годината. Дай боже след изборите да имаме едно по-стабилно управление." Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански в студиото на Нова телевизия при обобщение на последния парламентарен ден. Депутатите успяха да актуализират бюджета тази нощ, като заседанието приключи в 2 часа.

По думите му за бизнеса има предвидени мерки. Една от тях е мярката 80/20, която е за самоосигуряващите се лица. Заделени са пари за авиопревозвачите и за транспортните фирми. Тези пари отиват за справяне с удара от COVID-19, уточни депутатът от ИТН, който бе и водещ на актуализацията като председател на бюджетната комисия.

Депутатите актуализираха бюджета посред нощ

Депутатите актуализираха бюджета посред нощ

Десетки депутати традиционно отново представиха идеите си за допълнителни средства за редица сектори.

"След по-малко от месец ще имаме входиран нов проект за държавния бюджет за 2022 г. Надявам се следващият парламент с доста повече целомъдрие и спокойствие да разгледа бюджета", посочи Каримански.

На въпрос защо отсега са свършили парите за зимно почистване при положение, че зимата дори още не е дошла, Каримански заяви, не е направено достатъчно, за да е оптимизирани разходите в публичния сектор. "Става въпрос за безотговорно поведение от страна на ГЕРБ. В София много често се мият улиците, когато вали дъжд. Това е достатъчно показателно как може да се изразходят едни пари."

Той не може да каже как ще реагира изпълнителната власт в едни такива "повече частно-правни случаи". Това ще е отговорност на изпълнителната власт, трябва да намери способ да реши проблема, както с неизплатените пари на фирми, извършили дейност, но със заобикаляне на Закона за обществените поръчки, така и с почистването на пътищата този сезон.

Общо 3,7 милиарда са задълженията на държавата към строителни фирми, но от финансовото ведомство признават само въпросните 1,3 милиарда. Останалите договори са дадени на прокуратурата.

Депутатите не позволиха на Асен Василев да плати на пътните строители

Депутатите не позволиха на Асен Василев да плати на пътните строители

От "екзотична юридическа конструкция" до "правен абсурд" бяха определенията

Каримански защити позицията на "Има такъв народ", които подкрепяха предложението на служебния кабинет за индексация на пенсиите от 1 октомври, но в парламента мина решението да се дадат по 120 лв. на калпак до края на годината, а пенсиите бяха отложени за следващата година. От ИТН са били против добавката от 120 лв. към пенсиите, защото смятат, че е по-добре пенсионерите да получат повече във времето, отколкото повече, но само за 3 месеца.

"За нас е важно да няма мизерстващи пенсионери. Всеки един, който има трудов стаж, трябва да получи заслужените пари. Има индивидуални коефициенти, които са заложени във формулата за пенсията. Първите три месеца през 2022 г. пенсионерите ще получат почти същите пенсии, които ще започнат да се изплащат от 1 октомври", каза още Каримански.

Финансисти не разбират фарса в парламента

Финансисти не разбират фарса в парламента

Неизбежно е вдигането на данъци и осигуровки, предупреди Иван Нейков