По-ниски цени на горивата у нас, ако бъдат премахнати нарушенията, за които сигнализира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това очаква министърът на финансите Владислав Горанов, след като вчера регулаторът излезе с изводи от секторния анализ с основен извод, че има картел на пазара на горива у нас.

КЗК откри картел на пазара на горива у нас

КЗК откри картел на пазара на горива у нас

Регулаторът започва производство срещу 7 дружества

„Ако има проблеми в пазара с горива, каквито са подозренията на КЗК, с нейните действия би трябвало да се възстанови пазарното равновесие, в този смисъл несъвършенствата би трябвало да изчезнат, което би довело до намаляване на цените", посочи пред журналисти в парламента министър Горанов.

По отношение на едно от установените нарушения на баланса на пазара на горива, а именно концентрацията на акцизни складове в ръцете само на един доставчик на горива, финансист номер 1 увери, че всеки, който е поискал разрешение за откриването на такъв склад, го е получил. „Има над 400 данъчни склада", посочи финансовият министър.

КЗК късно открили картела на пазара на горива, недоволства Мартин Димитров

КЗК късно открили картела на пазара на горива, недоволства Мартин Димитров

През 2015-а г. цените на горивата били много над средноевропейските

Все пак след констатациите на КЗК от финансовото министерство ще помислят какво допълнително биха могли да направят така, че да се облекчи вносът на горива.

„И сега не съществуват пречки. Доста количества горива се реализират от внос в България", призна министър Горанов.