107 станаха доказаните случаи на коронавирус в България, съобщи пред Нова телевизия началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Новите два случая са от София. По думите на шефа на ВМА и новите два  случая са леки.

Припомняме, към 17 часа в страната имаше общо 105 души с положителни проби, тогава бяха обявени 11 нови положителните проби, установени от лабораториите в страната. Сутринта бяха обявени две нови положителни проби. 

Четирима българи с коронавирус са в Италия

Четирима българи с коронавирус са в Италия

Те са в региона Емилия-Романя, има и италианец, роден у нас

Тази сутрин началникът на Оперативния щаб обяви, че след като бъдат преминати 100-те положителни проби моделът на мерките ще се промени. Към момента не се предвижда отцепване на други градове и села, освен град Банско.

Нито един от установените до този момент не е в много тежко състояние. Сред тях има и дете, но то е без симптоматика. Все още не може да се потвърди дали един мъж в тежко състояние е носител на заразата, обясни Венцислав Мутафчийски.

В много от градовете бе наложен вечерен час и засилени мерки за сигурност около ромските квартали, където сега има много хора, които се завръщат от гурбет - около 40 000 души. 

Вечерен час и ограничено придвижване в Старозагорския  квартал "Лозенец"

Вечерен час и ограничено придвижване в Старозагорския квартал "Лозенец"

Полицаите записват в дневник кой влиза и кой излиза

Припомняме, на 8 март бяха регистрирани първите два случая на коронавирус у нас - в Плевен и Габрово, а към днешна дата случаите са 94, от които трима пациенти починаха.

На 13 март по предложение на Министерски съвет Народното събрание гласува въвеждане на извънредно положение за срок от един месец - до 13 април. Моментално бяха въведени редица ограничителни мерки в обществото, включително и препоръка за строга социална изолация.

На 11 март заради разрастването на епидемията в цяла Европа, а и в световен мащаб, на ниво Европейски съюз също бяха въведени мерки, включително и решение за затварянето на границите на общността.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени.

19 март - 15 нови, 107 установени, трета жертва.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

Основни телефони и информация за коронавируса вижте тук.