От началото на годината са регистрирани 205 случая на коклюш и се отчита ръст в заболеваемостта. Предприети са мерки и са направени препоръки към районните здравни инспекции с искане личните лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от техните листи. Това заяви служебният здравен министър Галя Кондева на брифинг в Министерски съвет.

Припомняме, че днес стана ясно, че две бебета на 1 месец в Кюстендил са починали от коклюш.

Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция по лекарствата анализират данните и от вчера са дадени указания за лабораторна диагностика.

Кунчев: 70 случая на коклюш от началото на годината

Кунчев: 70 случая на коклюш от началото на годината

Той предупреди, че болестта засяга най-вече хора без имунизация и ваксинирани преди дълго време.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че това, което се случва с разпространението на коклюш, не може да се нарече изненада. От началото на 2023 г. в Европа е започнало покачване на заболяемостта от коклюш, което се е ускорило от 2024 г. В Чехия например отчитат най-големия ръст на коклюш, като са регистрирани 6 300 случая през 2024 г. 8 200 са в Испания, 3 600 в Холандия, 82 са случаите в Гърция.

Най-засегната е възрастта на децата от 10 до 19 години, като има и доста засегнати деца до 1-годишна възраст.

В Бразилия, Канада, Израел, САЩ и Великобритания също има ръст на коклюш.

За първите 3 месеца на 2024 г. у нас - 114 случая на коклюш, като 89% от тях са на възраст до 19 г. между 50-60% се движи процентът на имунизираните, които са заболели от коклюш. По-малко от 10% са стигнали до болнично лечение.

Коклюшът е бактериално заболяване, подава се добре на антибиотично лечение и когато се хване навреме, не е страшно, увери доц. Кунчев.

Кантарджиев: Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация

Кантарджиев: Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация

Най-голяма опасност има за новородените

И двете починали деца в Кюстендил от коклюш не са получили ваксина и родителите на децата са потърсили лекарска помощ твърде късно.

Доц. Кунчев не може да направи прогнози дали в България ще стигнем до 8-9 000 случая на коклюш. Дори при спадане на имунитета с годините, имунизирано, но заразено с коклюш дете изкарва болестта по-леко.

"Ако продължи разпространението на коклюш, може и да стане въпрос за национала епидемия", предупреди доц. Ангел Кунчев. И добави - България няма как да остане остров на благоденствието, като разпространение на коклюш в страната ще има. Ако кашлицата при децата не минава до няколко дни - има предпоставки да се мисли за коклюш, обясни здравният инспектор.

Увеличават се случаите на коклюш в страната

Увеличават се случаите на коклюш в страната

Не е спокойна и ситуацията по отношение на морбили