"Ако се започне събаряне на сградата на строежа на детската болница в карето на Александровска болница, ще трябва да се направи нова обществена поръчка".

Това заяви пред БНР инженер Лазар Голев, автор на конструктивния проект на строежа на сградата за Научен институт по педиатрия от 1989 година.

"При събарянето на сградата ще се извадят около 20 кубика бетон и 1200 тона стомана. Събарянето ще струва поне 50 милиона лева. За това ще се загубят около 4 години - една година и половина за събаряне на съществуващата сграда и след това 2 години и половина да се изгради нова болница", допълни конструкторът.

Окончателно: Събарят старата сграда и градят нова за детската болница

Окончателно: Събарят старата сграда и градят нова за детската болница

Костадин Ангелов не смята че има време за губене

Той е категоричен, че ако се започне събаряне, трябва да се обяви нова обществена поръчка. Първата поръчка беше да се ползва изградената до този момент сграда. Сега сменяйки намеренията, без никакви основания, строителят заявява, че щял да събори сградата и да я построи наново и изцяло за същото време и за същите пари. Тук има нещо нередно, категоричен е инж. Голев.

Той изпратил писмо до премиера Бойко Борисов и до здравния министър Костадин Ангелов за опасенията как ще се случи разрушаването на съществуващите сгради, без да се иска допълнително финансиране и удължаване на сроковете за строителство по сегашната обществена поръчка.

Според него или парите, за които изпълнителят е сключил договора, са двойно повече, или времето, което е поискал, също е двойно повече.

Според инж. Голев Главболгарстрой няма никакво намерение да разруши всички съществуващи блокове до основи.

"Тяхното намерение е да отстранят последните четири етажа/стационара/ и да надстроят със същата конструкция. Целта им е да удовлетворят частично исканията на протестиращите, да отстранят конструктора и архитекта на сегашното проектно решение, така цената и сроковете се вместват в подписания договор за строителство. Но те ще вдигнат после същите блокове, защото етажността не може да се промени заради противопожарните изисквания", каза автор на конструктивния проект през 1989 г.

Проектантът на детската болница: Конструкцията отговаря на съвременните изисквания

Проектантът на детската болница: Конструкцията отговаря на съвременните изисквания

Ако строежът се провали, не можел да бъде съборен с взрив

"Ако това стане, ще е нужно ново проектно решение", допълни инж. Голев. Опасенията му са описани в писмото до премиера.

Ако се подходи по този начин за изграждането на новата сграда на детската болница, ще се промени проектното решение по договора, за което сегашният екип има авторски права. Това означава, че той може да заведе дело. Необходимо е съответните органи в държавата трябва да напишат становище, че тези етажи или сграда са негодни и опасни, за да се даде разрешение за бутане, допълни инженерът.

Според него тези четири етажа са годни и ако ги бутнат строителите ще ползват съществуваща конструкция. "Значи тя е добра, но целият процес по отстраняването ще наруши монолитността, а тези горните етажи са в отлично състояние и няма причина да се махат. Което важи и за цялата сграда", смята инж. Голев.

Строежът на детската болница стана с национално значение

Строежът на детската болница стана с национално значение

Така съкращават сроковете на процедурите, цената е 77 млн. лв. без ДДС

Припомняме, Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка за Детската болница на 27 август 2019 г., след като отпадна искането за налагане на временна мярка "спиране на процедурата" по обществената поръчка. Определението на Комисия за защита на конкуренцията не беше обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила. Това е трети опит, след като обществената поръчка за Детската болница стартира на 9 юли, а крайният срок за офертите беше 20 август.

След множество протести на родители и лекари, както и становището на Камарата на архитектите, които обявиха, че довършването на сегашна конструкция е опасно, нефункционално и остаряло, бе решено да се построи нова детска болница.

На 27 май премиерът Бойко Борисов обеща да бъде съборено наличното скеле и да построи нова детска болница.