80% от хората са само носители на коронавируса, без да боледуват. Само 20% от тях проявяват симптоми, а 5% са в тежко състояние. Това обясни пред Bulgaria ON AIR бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков.

Според него завишеният брой на потвърдените случаи през последните дни се дължи на многото тестове, които се правят.

По негови думи между 3% и 7% от проведените изследвания откриват носители на коронавирус, което било значително.

Доц. Спасков подчерта, че спазването на мерките е важно. Той посочи, че в началото здравната система е била относително подготвена.

Епидемията от COVID-19 - от гущерче към годзила

Епидемията от COVID-19 - от гущерче към годзила

10 000 случая наесен очаква проф. Витанов

"Посрещнахме инфекцията като много опасна, оказа се, че не е толкова. Имаше стремеж хората да се уплашат, но те видяха, че не е толкова страшно и вече не вярват на лошите предсказания. Истината много често е по средата. Познанията ни са рехави обаче и е по-добре е да се предприемат по-сериозни мерки", посочи той.

Според него здравната ни система е добре конструирана и може да издържи на голям брой пациенти, а благодарение на на напрежението са станали ясни дефектите ѝ.

"Печелим, но не трупаме запаси. Когато ще се посреща вълна, трябва да бъдем подготвени и това трябва да бъде ангажимент и на болницата, и на държавата, но не Здравната каса", коментира доц. Спасков.

Според него процентът на заразените медици у нас е нисък и нямало да събори системата на този етап.

Той е на мнение, че гражданите трябва да имат добра и бърза информация за това къде да потърсят медицинска помощ за заразата.

Болниците се готвят за втора сериозна вълна на Covid-19, уверява Балтов

Болниците се готвят за втора сериозна вълна на Covid-19, уверява Балтов

Заразявали се все повече млади хора, опасността била в дискотеките