"Астра Зенека" не причинява нищо. Няма доказателства, които да потвърждава твърдението за вреда. Това заяви категорично здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг, на който обяви въвеждането отново на 10-дневни мерки на територията на цялата страна.

Ангелов изрично уточни, че негови близки са ваксинирани с "Астра Зенека".

Изборите ще са безопасни, не се обсъжда отлагане

Изборите ще са безопасни, не се обсъжда отлагане

Той призова политиците да не използват COVID за предизборни цели

В момента страната изчаква окончателното решение на ЕМА по изследването, което се прави по сигнали за странични реакции и евентуална връзка с докладвани смъртни случаи. Това е стандартна процедура, но здравният министър е уверен, че няма нищо притеснително.

Той подчерта, че България е една от първите страни, които е спряла имунизацията с ваксината. 

Имунизацията чрез е-системата за записване ще бъде възобновена при размразяване на ваксинацията с "Астра Зенека". На този етап пристигащите у нас ваксини "Пфайзер" се пазят за имунизация на членовете на изборната администрация и по фазите на ваксинационния план. Ангелов не отговори на въпрос за пускането отново на зелените коридори за ваксинация.

Костадин Ангелов бе категоричен, че страната ни ще влезе в преговори за руска или китайска ваксина, само и единствено след разрешение за употребата на препаратите от Европейската агенция по лекарствата.

Той обясни законодателството: Всеки биологичен препарат, новорегистриран, за да бъде доставен и допуснат за употреба у нас, трябва да мине задължително през централизирана процедура на одобрение на ЕМА. Точка! Това е закон, който гарантира безопасност и ефикасност."

Ангелов заяви, че никой няма да рискува здравето и безопасността на българските граждани.

"Ние няма да бъдем безотговорни. Не, ние сме отговорни хора, които спазваме законите и не можем да рискуваме здравето на нашите граждани."

Костадин Ангелов посочи и че нито Чехия, нито Словакия правят такава ваксина.

ЕК: ЕС не води преговори за купуване на „Спутник V“

ЕК: ЕС не води преговори за купуване на „Спутник V“

В отговор на появили се публикации за предстояща сделка...

Припомняме, че искането за започване на преговори с Русия за закупуване на руската ваксина "Спутник V" бе направено от страна на БСП в последните дни на работа на това Народно събрание. Още тогава шефът на ИАЛ Богдан Кирилов обясни, че такъв тип препарати по закон не могат да бъдат внасяни в Европейския съюз без те да са разрешени за употреба от ЕМА. 

Гражданката Нинова атакува МС с 15 въпроса за ваксините

Гражданката Нинова атакува МС с 15 въпроса за ваксините

Въпросите си тя задава на основание на закона за достъп до обществената информация