Всяка страна в света се опитва да вземе максимално адекватните мерки, за да може да предпази хората. Това заяви пред БНР доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България по повод актуалната ситуация с коронавируса COVID-19.

Той не вижда какво ще промени обявяването на пандемия за живота ни като граждани, като хора. По думите му към момента няма никаква причина да се безпокоим. "Превенцията винаги е предмет на лична отговорност. Ние, българите, по отношение на превенцията невинаги сме отличници", каза д-р Околийски. 

Вирусолог: Коронавирус у нас ще има, но заразените няма да са много

Вирусолог: Коронавирус у нас ще има, но заразените няма да са много

Заради втората вълна на грипна епидемия коронавирусът може да не бъде разпознат

Според него изключително важно е да се овладее тревожността. Непрекъснатата проверка за нова информация повишава тревожността, което може да доведе до инсулти, инфаркти и други проблеми.

Достатъчно е хората над 65 години да се информират за състоянието на епидемията максимум веднъж дневно и то от надежден източник. Да се избягват митове, да се избягват фалшиви новини, които биват разпространявани много недобросъвестно от различни сайтове, препоръча д-р Околийски.

Не бива да товарим децата с нашите страхове, категоричен е Околийски. "Децата колкото може трябва да бъдат изолирани от тези новини и да продължи тяхното рутинно ежедневие", съветва медикът.

Според него презапасяването удря най-бедните слоеве от населението - възрастните, които с последните си стотинки купуват боб и леща или олио. "Това презапасяване - като хамстери сме и носим от супермаркетите вкъщи неща, за които не е ясно дали ни трябват", каза д-р Околийски. 

Двама души се наблюдават във ВМА за коронавирус

Двама души се наблюдават във ВМА за коронавирус

Няма регистриран случай все още у нас

Той поясни, че от Световната здравна организация ще адресират към различните рискови групи съвети, за да се подобри психичното им здраве, защото паниката не помага.

Сред най-уязвимите за вируса COVID-19 са възрастните хора, чиито придружаващи хронични заболявания могат да доведат до тежко протичане и смърт. Медийната истерия допълнително усложнява ситуацията за тях, посочи д-р Околийски.

Животът на вируса е в рамките на часове до дни върху някаква повърхност. Дезинфекцирането на банкнотите в Китай вече е превенция от най-високо ниво, уточни доц. Околийски.

Превенция е да се избягват посещения на места, където има много хора, както и близки контакти с потенциално рискови лица. 

Дезинфекцират градския транспорт и детските градини в София заради коронавируса

Дезинфекцират градския транспорт и детските градини в София заради коронавируса

Столичната община създава организация за превенция