Всеки трябва да понесе своята отговорност. При ескалация на напрежението хората, които не могат да овладяват емоциите си, изричат думи, които после могат да бъдат възприети или интерпретирани по различни начини. Политиците трябва да са особено точни в своя изказ.
Това стана ясно от думите на председателя на здравната комисия в 44-ия парламент Даниела Дариткова пред БНР.

Тя призова да се намери разумен изход от ситуацията.

Борисов пита той ли да подава оставка

Борисов пита той ли да подава оставка

Ако Борисов поискал оставката на Симеонов, правителството падало

Повод за думите на Дариткова е изказването на вицепремиера Валери Симеонов от миналия вторник, 16 октомври, след заседание на Съвета за тристранно сътрудничество по повод промените в Закона за хората с увреждания.
Думите на Валери Симеонов били: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях".

Припомняме, на 19 октомври, докато в зала депутатите дебатираха по третия вот за недоверие към кабинета "Борисов-3" от БСП поискаха оставката на Валери Симеонов заради изказването му към майките на деца с увреждания.

Думите на Валери Симеонов били: "Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях".

По-късно премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за думите на своя вицепремиер.

Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: "Стига с този театър".

В понеделник, 22 октомври малко преди началото на продължилия няколко часа протест с искане на оставката на Валери Симеонов, той самият обяви, че няма да подава оставка. Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли - не боли, това е истината. Стоя зад своите думи катeгорично", каза той.

В отговор и на тези думи вчера в София, днес в Добрич имаше протест на майките на деца с увреждания, които настояват за оставката на Симеонов.

Очаква се по-късно днес да има Коалиционен съвет. Вчера от "Атака" заявиха, че свалят доверието си от вицепремиера Валери Симеонов.

"Премиерът изказа нашите съжаления и извинения за ситуацията. Ние сме в бюджетна процедура и е важно, ако наистина гледаме глобално на нещата, да решим проблемите, които протестиращите майки поставят пред нас месеци наред. В тази ситуация трябва да се вземе решение от политическите сили, които са излъчили вицепремиера", заяви Дариткова.

По думите й от ГЕРБ винаги са готови да носят отговорност. Отговорност се носи по два начина - с оставки и на избори, от всяка политическа сила, каза Дариткова и веднага поясни, че оставката е личен акт.

Като председател на Здравната комисия д-р Дариткова коментира проектобюджета на Здравната каса, че е необходимо да станат законодателните промени, заложени в преходните и заключителни разпоредби. Да подчертаем, че имаме 454 535 000 лева повече за здравноосигурителни плащания, заяви Дариткова.

Според нея целта на структурните промени е да се избегне забавянето на документооборота. Припомняме, заедно с проектозакона за бюджета на Здравната каса бе предложено Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат към Здравната каса, както и да се създаде нова мегаагенция за медицински одит.

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

С 16 млн. лв. създават мегаагенция към здравния министър

Предложението е в Проектобюджета за 2019 г.

Средствата за лечение на пациенти са осигурени от трансфер от Министерството на здравеопазването, но ще се администрират от НЗОК, каза Дариткова.

"За първи път в този законопроект се възлага срок на съсловните организации - Българският лекарски съюз (БЛС), Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи - да утвърдят най-после правилата за добра медицинска практика - нещо, което има пряко отношение към качеството на дейността. Това са важни елементи. Ние дълго време отлагаме едни други промени", каза Дариткова.

БСП разделени и преди третия вот на недоверие

БСП разделени и преди третия вот на недоверие

Изпълнителното бюро на столетницата отговори с писмо до членовете на пленума

Относно утрешното гласуване на третия вот на недоверие към третия кабинет "Борисов" - за здравеопазването, Дариткова се надява на конструктивни предложения, а не наполитически критики.