Нещата вървят натам да се овладее Здравната каса и да се насочат финансовите потоци правилно. Това заяви в неделя по "Нова" бившият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". НЗОК се превръщал във филиал на съответната партийна централа. Той смята, че дори и централата да е разделена по цвят, тя е една.

По думите му, финансов кръг владее здравеопазването, започнало е от времето на ГЕРБ, Ананиев с представител Жени Начева.  Огромни финансови средства се разпределят към бенефициенти, т.е. болници.

Проблемът с "Пирогов" прави опит да прикрие действителните желания на част от политическата класа, които се изразяват в това да управляват паричните потоци, които са през здравната каса, според него.

За казуса с двете оставки в Здравната каса, той заяви, че и ПП и ГЕРБ ги устройва, те управляват и в момента. Човекът на ПП може да е гениален банкер, но му трябва време да се ориентира. Предложението на ГЕРБ е човек, който може по правилния начин да насочва финансови потоци, каза още той. 

"Продължаваме промяната" предложи кандидатура за шеф на НЗОК, чийто качества са да управлява банка, за тях здравната каза е банка или банкомат. И да е гений този човек му трябва поне половин година, за да разбере къде е. ГЕРБ вкараха кандидатура на подуправител с много опит в правилното насочване на паричните потоци. Потоци, които трябва да се насочат към правилните хора, които са участници на пазара в касата и тези хора да се реваншират", заяви той.

Скарването е временно, защото това, че са подали оставка не означава, че те не управляват в момента, поясни Дечев.

В МЗ не са доволни от оставката на шефа на Здравната каса

В МЗ не са доволни от оставката на шефа на Здравната каса

Общински болници се поддържат на изкуствено дишане, според Михаил Околийски

Управителят на НЗОК беше пожертван и това няма да се отрази добре на работата на Касата. Това заяви по-рано Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Той обясни, че избраният управител Станимир Михайлов се е оказал "един много смислен човек" и с него се е работело много добре в Надзора. Създаден е един много балансиран бюджет на Здравната каса, за който всички партньори и опозицията казват, че в него има наченки на много добри политики.

Припомняме, че управителят на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителят проф. Момчил Мавров депозираха оставките си в деловодството на Народното събрание в петък, след напрежението между ГЕРБ и ПП/ДБ относно избирането на подуправителя Мавров.

Оттеглянето на двамата беше поискано по-рано от партиите, които подкрепят правителството, като от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха, че така изглаждат споровете си.

Към кандидат-шефа на Здравната каса въпроси за ДС, имоти и декларации

Към кандидат-шефа на Здравната каса въпроси за ДС, имоти и декларации

Станимир Михайлов е с над 15 години стаж в банковата система, бил е и част от здравноосигурителен фонд

Веднага след това бюджетът на Здравната каса бе приет гладко в пленарна зала с гласовете на мнозинството след като бе отхвърлен преди това в ресорната комисия.

"Трудно ми е да разбера логиката защо, ако нещо работи, трябва да бъде спряно или съсипано. Очевидно се търсят варианти за постигане на доверие, което много липсва в политиката. Казват, че ще се върви напред на чисто. Но сега в Касата се приемат много смислени решения", коментира Околийски.

По думите на заместник-министъра на здравеопазването и с така заложения бюджет има рисковете за някои от общинските болници. Някои от тях функционират само за да може кметът да си запази работата. От финансова гледна точка тези здравни заведения не са защитими, поддържат се на изкуствено дишане и трябва да бъдат преобразувани в лечебни заведения за рехабилитация и долекуване.

Михаил Околийски подчерта, че при областните държавни болници е различно, защото те са гръбнакът на здравеопазването и в новата стратегия на Министерството на здравеопазването ще им се гласува голяма роля.

Двете оставки са риск за работата на НЗОК на ежедневна база

Двете оставки са риск за работата на НЗОК на ежедневна база

Добрите идеи на ПП не биха се случили без ДПС според Антон Тонев

"Роенето на болниците е много голям проблем, който трябва да решим, защото ресурсът от 8,1 млрд. лева е ограничен и не може да бъде разпределен върху още и още лечебни заведения", каза още заместник-министърът на здравеопазването.