Учуден съм, че има писмо с определени критики към финансовия стандарт, тъй като имах среща с ръководството на Сдружението на областните болници. Те поставиха своите проблеми и въпроси и стигнахме до ситуация на разбирателство и убеденост. Не зная какво е новото, което връща разговора обратно.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос за писмото на областните болници, в което е изразено напрежение във връзка с финансирането на спешната помощ. "Нещата са принципни и са свързани с повишаване ефективността на работа", обясни Ананиев.

Готвят правила за финансово управление и контрол на държавните болници

Готвят правила за финансово управление и контрол на държавните болници

Обмислят създаване на Социален фонд за пациентите без осигуровки, каза Ананиев

По думите му именно новата методика за финансиране на спешната помощ ще позволи увеличаване на заплатите за медицинския и немедицински персонал. Очаква се здравният министър да се срещне с лекарския екип на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" - също във връзка с изпратено до него писмо.

Припомняме, тази сутрин стана ясно, че директорите на областните болници са взели решение на Общото събрание на сдружението, проведено в Ямбол, да поставят ултимативно исканията си до министъра на здравеопазването. В писмото до Ананиев се казва, че в лечебните заведения се натрупва напрежение сред персонала, което назначените от МЗ директори вече не могат да овладеят.

Основните причини за това са новата методика за субсидиране, в която парите за спешна помощ са намалени наполовина и новият стандарт за финансово управление, който ако бъде приложен, ще доведе до загуба на най-ценния ресурс на държавните болници - медицинския персонал.

С новия стандарт може да се закрият болнични отделения и да се съкратят лекари

С новия стандарт може да се закрият болнични отделения и да се съкратят лекари

Сдружението на областните болници предупреждава за рисковете от Новия стандарт

Според директорите лекарите, сестрите, акушерките и лаборантите заплашват да напуснат болниците, ако бъдат лишени от парите за допълнително материално стимулиране, получавани до сега. Самите директори на областни болници са заявили готовност за напуснат постовете, които заемат, за да не стават съучастници в унищожаването на здравните заведения.

Писмото е адресирано освен до министър Кирил Ананиев и до премиера Бойко Борисов.

Ананиев благодари на спешните екипи за реакцията
Обновена

Ананиев благодари на спешните екипи за реакцията

Пострадалите се насочват към Окръжна болница "Света Анна" , ВМА и "Н. Пирогов"