До Коледа местят метадоновата програма от столичния квартал "Младост". Това стана ясно от думите на здравния министър в парламента.

Програмата ще бъде настанена далеч от жилищни сгради, детски градини, училища, детски площадки, поясни Кирил Ананиев. Министърът не посочи конкретно място.

Програмата ще бъде преместена в закрито помещение със специализиран достъп. В момента се прави ремонт на сградата. До 16 декември ремонтът ще бъде приключен, което означава, че до 25 декември и програмата ще бъде настанена на новото място.

Протестиращи жители на столичния кв. "Младост 1" блокираха "Цариградско шосе"

Протестиращи жители на столичния кв. "Младост 1" блокираха "Цариградско шосе"

Блокират всеки понеделник до преместване на Центъра за лечение на наркомании

Припомняме, жители на "Младост" нееднократно излизаха на протест, след като метадоновата програма беше настанена в помещения на болница "Света Ана". Според живущите наоколо не може такъв тип заведение да бъде в близост до жилищни сгради, детски градини и площадки, тъй като това създава опасност за децата им. Имаше и оплаквания за рязко увеличение на битовата престъпност в района, макар и официални данни за това да не бяха предоставени.

На среща с протестиращи здравният министър се ангажира да премести програмата на по-подходящо място.

Напрежение около методановата програма се създаде и преди около две години, когато се пусна слух, че тя ще бъде настанена в квартал "Банишора", след като Столичната община не поднови договора за наем на сградата на улица "Пиротска".

Центърът за наркозависими е в "Младост" временно, успокоява МЗ

Центърът за наркозависими е в "Младост" временно, успокоява МЗ

Ще бъдат осигурени жива охрана и 24-часово видеонаблюдение,