Боледуването от Омикрон е по-леко, но ваксинираните с Janssen и AstraZeneca с с нулева защита срещу този вариант на коронавируса. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR доц. Иван Иванов, завеждащ Националната референтна лаборатория в Националния център по заразни паразитни болести.

"Доказано е, че Омикрон се кара по-леко. Двете дози с Pfizer, Moderna и AstraZeneca почти не пазят от повторно заразяване. Janssen и AstraZeneca имат 0% ефективност срещу заразяване с Омикрон. Pfizer има 30% ефективност с 2 дози, а бустерът има 75%. Може да очакваме от 5 до 10 хиляди случая дневно. Зависи как населението ще подходи към ваксинацията." - коментира експертът в предаването "Денят ON AIR".

Запитан защо хора с бустерна доза също се разболяват, той посочи, че все пак остава процент от населението с податливост на заразяване след третата доза, но няма случаи, които да стигат до болница.

"Най-висок имунитет имат хората, които са преболедували COVID-19 и са с пълен ваксинационен статус. Те имат почти 95% защита срещу Омикрон. Ако антителата ни са продуцирани от ваксини, то тогава не може да считаме, че сме защитени. Само от преболедуване също не е достатъчно висок имунитетът. Важно е да се направи ваксина след преболедуване." - подчерта доц. Иванов.

По думите му, масовите случаи у нас все още не са от Омикрон, а от Делта варианта.

"Все още няма място за паника. Анализираме няколкостотин съмнителни проби, които ще обявим в началото на другата седмица." - добави той.

Според началника на Националната референтна лаборатория, ако се съди по опита на другите държави, то в края на януари и началото на февруари може да очакваме рязко нарастване на случаите на коронавирус заради Омикрон.

Той коментира и твърденията на китайски учени, че Омикрон се е появил от умишлено заразена мишка. Иван Иванов посочи, че има случаи с други вируси, при които животно е изиграло ролята на еволюционно стъпало за вируса.

"Факт е, че най-близкородствените вируси до Омикрон са циркулирали в Южна Африка поне година преди този вирус. Би могло на локално ниво да е циркулирал в животните. COVID-19 едва ли ще изчезне скоро, защото е доста разпространен в животинската популация. Постоянно ще има трансмисия от животни към хора. В някакъв момент вирусът ще стане ендемичен - ще има отделни региони, в които ще се наблюдава по-често." - прогнозира ученият.

По думите му, очакваните хапчета може доста бързо да повлияят разпространението на вируса, но в началото ще бъдат много скъпи. Доц. Иванов отбеляза, че е важно терапията да започне през първите 3 дни. Според него, медикаментът "Ремдесивир" продължава да бъде ефективен.

"Повечето от разработените антитела нямат голяма ефективност срещу Омикрон. Дизайнът е към участък, който вече е мутирал. Назалните ваксини още са в много ранен стадий. Биха били много ефективни, ако увеличават имунитета в лигавицата." - каза още събеседникът.