Медицински сестри отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, съобщава БНР.

Това се случва точно две години след първите протестни демонстрации на специалистите.

Според тях държавата не е изпълнила основните им искания - подобряване на условията на труд и възнагражденията, както и отпадане на търговския модел в държавното здравеопазване.

Днес по обяд около 50 медицински сестри от цялата страна от Синдиката на българските медицински специалисти се събраха пред сградата на ведомството.

От Синдиката на българските медицински специалисти изразиха несъгласието си и относно допълните средства, които получават в условията на пандемия.

Недоволните медсестри посочват, че на много места в страната не са достигнати заплатите от 950 лв.

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

1120 лева стартова заплата искат медицинските сестри

Протестите продължават, увериха медсестри

Председателят на синдиката Мая Илиева заяви, че протестите са за по-добри условия на труд и по-високо заплащане, за да не се налага на медиците да работят на няколко места, както и една медицинска сестра да не обслужва 50 пациенти. Протестиращите настояват и за увеличаване на заплащането за извънредния и нощния труд.

Илиева е категорична, че трябва да се промени начинът на финансиране на болниците, защото по време на пандемията, когато е бил спрян плановият прием, приходите за заплати са били недостатъчни.

Припомняме, протестите на медсестрите продължават от години. На 1 март 2019 г. медицински сестри излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Това се случи въпреки обещанието на премиера за повече средства.

Гарантирани две минимални заплати искат медицинските сестри

Гарантирани две минимални заплати искат медицинските сестри

Те излязоха на пореден протест с искане за достойно заплащане

Фелдшерите също изразиха недоволството си пред министерството с искане да имат правото да създадат самостоятелна професионална съсловна организация.

Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев представи данни, според които в България има сериозен недостиг на медицински сестри. Средната възраст на медицинските сестри у нас 52 години, показва анализ на държавните лечебни заведения, общинските болници и заведенията, в които държавата участва с 50% и повече. Той поиска методиката за заплатите да обхване и частните болници.

Според друг бивш министър на здравеопазването - Мирослав Ненков, проблемът със заплащането на медицинския персонал е като бомба със закъснител.