България е изпратила 600 проби за изследване в Германия, за да се прецени каква е честотата на разпространението на британския щам на COVID-19 у нас. Това съобщи във Велико Търново здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той поясни, че засега не се предвижда единно затягане на мерките в страната.

По негови данни повече от 90% от пробите в Кюстендил и Бургас са от британския щам на коронавируса. За цялостната картина в страната се очаквали резултатите от изследването в Германия.

Ангелов обясни, че спирането на плановия прием и на плановите операции в някои болници е предпазна мярка срещу разпространението на британския щам, тъй като той много трудно се хваща от бързите антигенни тестове.

Хакери опитали да атакуват системата за електронно записване за ваксинация

Хакери опитали да атакуват системата за електронно записване за ваксинация

Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов

Здравният министър е на мнение, че няма да бъде логично поредно затваряне на цялата страна, защото то няма да бъде справедливо за всички населени места. В подкрепа на думите си той посочи, че за последните четири дни във Великотърновска област заболеваемостта е 165 души на 100 000, докато в Бургас този индекс надхвърля 300, а в Кюстендил - 400.

Именно по тази причина се говорело за локални мерки и локален подход за управление на кризата. Според него това е начинът за спиране на разпространението на заразата.

Той съобщи и че се обсъжда въвеждането на зелени ваксинационни паспорти за чуждестранните туристи у нас. Целта е да не се провали началото на летния туристически сезон.

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

Нарастването се дължи на британския щам, но идва южноафриканският, след него бразилският, а и нигерийският