Истината е, че хората подценяват възможностите за лечение, не взимат нещата насериозно и когато потъват в дихателна недостатъчност, търсят помощта на лекарите. За това предупреди в сутрешния блок на БиТиВи пулмологът д-р Бруск Халил, началник на ковид отделението във Втора градска болница.

Той посочи, че ако в първите шест дни няма усложнения, но ако настъпят такива, тогава пациентите трябва да потърсят лекарска помощ.

Д-р Халил увери, че има постоянно лекари в ковид отделението във Втора градска болница. Четирима лекари и една медицинска сестра са заразени с коронавирус в болницата. До настоящия момент болницата няма доброволци, но заплатата не е 3 000 лв., а 1 000 лв. Втора градска болница има 40 легла в борбата срещу коронавируса, няма места за нови болни, могат да бъдат разкрити нови легла, но няма кой да гледа болните, обясни д-р Халил.

Най-честите усложнения от COVID-19 са дихателна недостатъчност и пневмонии, които идват на късен етап. За това лекарите винаги дават домашно лечение, което се състои от няколко медикамента, предимно генерични.

По думите на д-р Халил има много хора, които отиват с недоверие в болницата, че коворнавирусът го няма и не съществува. В момента е най-големият пик на болестта, но надявам се до Нова година нещата да се успокоят и да се нормализират, надява се д-р Бруск Халил.

Той очаква трета вълна на коронавируса през лятото, а не сега, защото тогава антителата свършвали. Хората малко трябва да си вдигнат имунната система чрез нар и анасон, посъветва д-р Халил.