България може да се превърне в ендемична зона и това е напълно възможно, ако продължим с параноята, страха и невежеството спрямо ваксинацията. За това предупреди имунологът проф. Доброслав Кюркчиев пред БНТ.

Припомняме, че вчера по време на посещението си у нас европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон също предупреди, че с настъпващата поредна вълна на инфекцията, има риск България с малкия си процент ваксинирани да се превърне в клъстер на заразата. Това е голям риск за България, но и за всички останали граждани на ЕС.

Еврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

Еврокомисар не изключва български вариант на COVID-19, ако не увеличим ваксинацията

Рискуваме да се превърнем в клъстер

Кюркчиев увери, че ваксините работят идеално за предотвратяването на хоспитализацията, тежкото протичане на заболяването и смърт. Всяка ваксина допуска идеята за пробив, заяви Кюркчиев и припомни, че дори когато пуснаха ваксините за Пфайзер и Модерна е обявена около 95% ефективност, при другите ваксини също има пробиви. Няма гаранция, че нито един от ваксинираните няма да се зарази никога повече, обясни Кюркчиев.

Според него не е драма, ако се въведат и четвърта, и пета доза срещу COVID-19. Кюркчиев не препоръчва ваксинация на хора, които са проявили неврологични симптоми след първата доза ваксина.

Той посочи, че никой не може да каже точна степен на предпазващи антитела, за да се установи дали гражданите са напълно протектирани и постигането на т.нар. колективен имунитет не е нещо сигурно.

Той обясни, че моментът на постигане на колективен имунитет не е тема на имунолозите, а на инфекционистите, епидемиолозите и вирусолозите. В обществото ни има нужда от разговор, в който да се чува думата на специалистите, посочи имунологът.

Според него хората се бунтуват срещу ваксинацията с аргумент, че се нарушават гражданските права, а медицината има за цел да превърне епидемията от един страшен вълк в едно куче, подчерта Кюркчиев.

Той обаче е привърженик на английския модел с премахването на всички мерки и не трябва да се забравя, че коронавирусът не е единственото нещо в живота ни и не може да се жертва образованието и останалите заболявания.

Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

Световната банка предложи на България помощ за справяне с коронавируса

От банката са обезпокоени от ниския процент ваксинирани...