"Има резон в предложението на проф. Кантарджиев да се изследва кръвта на тежко заболели с COVID - 19 и постъпили в болница, но декларирали, че имат сертификат за ваксина", коментира д-р Цветелина Великова, клиничен имунолог в болница "Лозенец".

По думите й у нас броят на смъртните случаи на хора с ваксина е по-висок.

Припомняме, отговорът е във връзка с изказването на Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, че МЗ трябва да обясни дали се вземат мерки срещу фалшивите сертификати на ваксинираните. Той поиска с кръвни изследвания да проверяват дали ваксинираните пациенти, болни от Covid-19 са наистина ваксинирани.

Николай Витанов: Процентът ваксинирани няма да надхвърли 35%

Николай Витанов: Процентът ваксинирани няма да надхвърли 35%

Около 1 милион и 800 хиляди имат желание

Все пак ние можем да изследваме нарастването на антителата при ваксиниран човек. Ако има повишение на този титър, това означава, че има поставена ваксина", поясни Великова.

Според нея, за да се хванат хората без ваксина, но със сертификат - може да се проследи статистически кои ваксинационни центрове или при кои лекари имаме по-голяма заболеваемост на лица с ваксина и постъпили в болница и впоследствие починали или тежко преболедували. "Така може да се установи една лоша практика при някои от ваксинационните центрове", допълни клиничният имунолог.

По думите й между 5 и 10 на сто от хората, не образуват антитела след ваксината. Тя уточни, че това са хора над 80-годишна възраст с отслабена имунна система и с тежки хронични заболявания или имунодефицити. "При тях говорим за т.нар. бустерната доза", поясни Цветелина Великова.

Кацаров: Локдаун не, но без мерки и ваксинация - нищо добро следващите две седмици

Кацаров: Локдаун не, но без мерки и ваксинация - нищо добро следващите две седмици

За две седмици 200 000 души са си поставили първа доза ваксина