За стратегии за ограничаване и намаляване на вредата от тютюнопушенето се обявява новосъздадена международна експертна организация. Международната асоциация за контрол на тютюнопушенето и намаляване на вредата (SCOHRE) има 22 учредители от 16 държави, сред които е и Национална пациентска организация (НПО).

Целта на асоциацията е да се превърне в глобално движение, което да помага на пушачите, техните семейства и да работи за подобряване на общественото здраве като цяло. В организацията се включват учени, лекари и експерти от цял свят. Асоциацията обяви, че няма да получава пряко или непряко финансиране от тютюневата индустрия.

Бившите пушачи изпитват никотинов глад и след 20-години

Бившите пушачи изпитват никотинов глад и след 20-години

Пушачите са се увеличи по време на пандемията

"Най-важно е да защитим младежите - това е първата цел. За тези, които вече пушат, трябва да се положат всички усилия да ги убедим да спрат. За пушачите, които не могат да спрат, е необходимо да се разработят и прилагат признати програми и стратегии за намаляване на вредата, като например преминаване към продукти с доказано намалено излагане на вредни вещества, също и никотин-заместващи терапии, психологическа подкрепа или комбинация от няколко подхода", коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО, което е член на Асоциацията.

Националната пациентска организация е сред учредителите и ще работи активно за намаляване на последиците от тютюнопушенето върху здравето на европейците

Ежегодно 8 милиона са смъртните случаи в резултат на заболявания, свързани с пушенето. Макар вредата от цигарите да е известна от десетилетия насам, над 1 милиард души по света все още пушат, а броят им продължава да расте.

Само в ЕС тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за смъртност от рак, като 27% от смъртните случаи от рак се дължат на пушенето. "Ако успеем да се преборим с тютюнопушенето, е възможно и да намалим с 90% случаите на рак на белия дроб", коментира д-р Станимир Хасърджиев от НПО.

Българчетата са най-редовните пушачи сред тийнейджърите в Европа

Българчетата са най-редовните пушачи сред тийнейджърите в Европа

Българските младежи играят и най-дълго на телефоните си на ден

Пълният отказ от пушенето със сигурност е най-доброто решение за пушачите и най-добрият избор за минимизиране на рисковете, свързани с рака на белия дроб, заявяват твърдо експертите.

Международните експерти, които членуват в асоциацията, са на мнение, че пушачите трябват да имат избор да намалят риска за здравето си, ако не могат веднага да спрат вредния навик.

"SCOHRE има амбицията да запълни празнотата между контрола на тютюнопушенето и намаляването на вредата от тютюна. Комбинацията от конвенционалните мерки за контрол на пушенето и намаляването на вредата представлява уникална възможност да се елиминират заболеваемостта и смъртността, дължащи се на пушенето" допълва проф. Константинос Фарсалинос от Университета "Крал Абдула", Саудитска Арабия. Той е старши изследовател във Катедрата по обществено здраве на Университетите на Патра и на Западна Атика в Гърция.

Проф. Фарсалинос има множество публикации в областта на електронните цигари и е сред основателите на новата асоциация. Заявката за нейното основаване бе направена именно в Атина, Гърция, на научен форум за намаляване на вредата от тютюна в края на септември.

"Никотинът не е безрисков и води до пристрастяване, но той играе пренебрежимо малка роля за развитието на заболеваемостта и смъртността в резултат на пушенето", допълни професор Фарсалинос.

Произвеждаме с 1/3 по-малко цигари

Произвеждаме с 1/3 по-малко цигари

Това сочат данните на НСИ