Мерките до изграждане на колективен имунитет чрез ваксина нямат алтернатива. Това заяви в студиото на БиТиВи бившият здравен министър Мими Виткова. Ситуацията и в момента е изключително тежка и сериозна и трябва да приемем, че дълго време ще живеем и ще се борим с този вирус.

Мими Виткова е притеснена от продължаващите различни послания и колебания в налагане на политиката по отношение на коронавируса. Управлението на кризата е индивидуално по държави и също такава е и неговата ефективност - комбинация между дисциплина на гражданите и смелостта на правителствата.

Мерките не трябва да са предшествани от обещания, а обещанията трябва да следват резултатите. Всички прогнози, а и така действат и другите държави, са против отварянето, особено по време на празниците, настоя Мими Виткова.

СЗО: Да не превърнем празнуването в трагедия

СЗО: Да не превърнем празнуването в трагедия

Приравняването на антигенните тестове с PCR-ите няма да изкриви статистиката

Виткова е притеснена и от начина, по който се прилага планът за ваксинация - бързането също не е добро, дори и защото разклаща доверието. Това не подпомага процеса на имунизация и целите, които искаме да постигнем. Пример за това е ниският процент медицински лица, които са заявили желание да се ваксинират. Има твърде много неясноти още, включително и по отношение на информацията, която излиза по отношение на печалбите, които се реализират от производителя.

Припомняме, че премиерът Борисов още преди седмица заяви, че след 21 декември трябва да има пълно отваряне и е разпоредил на лекарите да лекуват ударно. Само дни след това от Брюксел Борисов даде крачка назад с аргумент, че останалите европейски страни не предвиждат сваляне на локдауна преди март месец 2021 г. Посланията на властта обаче се разминават, а здравният министър Ангелов няколко пъти повтори, че не подкрепя отваряне.

Деница Сачева: Нагласите са ни за поетапно отваряне след 21 декември

Деница Сачева: Нагласите са ни за поетапно отваряне след 21 декември

Държавата няма как да поеме 100% от заплатите и пълните осигуровки

Политическото говорене трябва да отстъпи пред професионалното говорене, подчерта Мими Виткова. Според нея управляващите не бива да гледат с око към предстоящите политически събития - изборите, тъй като това може да им изиграе лоша шега. От това, което следва, трудно могат да се извлекат политически дивиденти, предупреди Мими Виткова.

Това, което до този момент кризата е откроила, е фактът, че здравната система не е класически пазар, а е елемент от националната сигурност. Очевадна е невъзможността на държавните и общинските заведения да се справят с тази патология. Виткова е разтревожена от това, че и до този момент в България сякаш не сме забелязали тези проблеми.

Ангел Кунчев: Ако кажем юруш на празниците, пълним болниците

Ангел Кунчев: Ако кажем юруш на празниците, пълним болниците

Пикът ще бъде към средата на януари

Според нея тезата на Костадин Ангелов, че в криза реформи не се извършват, е неправилна, най-малкото защото тази пандемия може да продължи още години. През тези години ние продължаваме да обучаваме много добри специалисти за износ, основно за Западна Европа. Защо не внесем промени срещу изтичането на кадри сега или защо не разрешим прехвърлянето на кадри от едно лечебно заведение в друго.