Mораториум с решение на Народното събрание е един по-сериозен акт, с който парламентът ще изрази своята воля и ще стимулира поредица от действия в здравеопазването, коментира пред БНТ Жельо Бойчев, зам.-председател на БСП, по повод предложението им за нов мораториум върху лицензирането на нови частни болници.

Той обясни, че това е само една от стъпките, които предприема левицата, а също така ще организират много сериозен дебат с експерти за това как трябва да изглежда здравеопазването в България.

"Левицата имаше смелостта да каже "край", нужна е цялостна, радикална промяна. Това болницата да не са търговски дружества е една много малка стъпка. Тя е израз на желанието ни да не се гледа на здравеопазването като на търговия, на стока. Това е проблемът, който казваме", коментира той.

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Държавата обяви жестока битка на болниците, източващи НЗОК

Проверки за всички болници без "чадъри над този или онзи" обеща здравният министър

Припомняме, че преди година и половина Военна прокуратура повдигна обвинения на бившия директор на ВМА Стоян Тонев и Мирослава Кадурина в качеството й на началник на клиника "Дерматология и венерология". Врачанската болница е фалирана именно по схемата с частна болница. Там вече има обвинение за неизгоден договор. Вчера, двама министри Кирил Ананиев и Валентин Радев и обвинител номер едно Сотир Цацаров докладваха, че започват съвместни проверки за разходването на средства в здравеопазването.

Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да дава подробности за акцията срещу паралелния износ на лекарстваДо понеделник щяло да има резултат по тази акция. В допълнение Болницата в Ловеч също не си е спестила нарушенията, а Болницата в Белоградчик не била в схемата, както стана ясно от пояснението на главния прокурор. Проблемите в Белоградчик се дължат, по данни до момента, на лошо управление.

"Когато готвихме нашите алтернативи, видяхме каква е ситуацията. Направихме разрез на всички проблеми, здравеопазване и образование са може би на първо място. Вижда се, че след като определени модели не дават нужен резултат, трябва да бъдат променени", обясни тази сутрин Жельо Бойчев.

Бюджетът се увеличава, но здравеопазването не се подобрява

Бюджетът се увеличава, но здравеопазването не се подобрява

Според Симеон Дянков трябва да се гледа област по област

Припомняме, от Националната пациентска организация искат президентът Румен Радев да наложи вето върху Закона за бюджета на Здравната каса за 2018 г., съобщиха от Национална пациентска организация.

По-рано през деня те са внесли в администрацията на президента писмо с искане за налагане на вето върху Закона.

Искането касае частта от Закона, с която се предлага пълна забрана на реимбурсиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2018 г. за медикаменти, които не са патентовани.

Пациенти внесоха искане за вето върху Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Пациенти внесоха искане за вето върху Бюджета на НЗОК за 2018 г.

Много пациенти ще се окажат без алтернатива на лечението си