Общинското здравеопазване бавно загива, заяви пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Общинското здравеопазване е загърбено и бавно загива, каза той по повод съобщенията за утежненото финансово състояние на по-големи и по-малки болници в различни региони в страната.

Няма гаранция, че няма да закриват общински болници, твърдят от Сдружението на общините

Няма гаранция, че няма да закриват общински болници, твърдят от Сдружението на общините

Очакват в сряда МС да приеме Националната здравна карта

"Не само, че е в ъгъла. То просто вече е извън терена, извън игрището. Това са години наред комулиране на неудачи, несвършени неща. Ние сега берем плодовете на тези дългогодишни опити на различни правителства, на различни опити с действие или бездействие", каза д-р Тотев.

Според него, процесът е започнал още през 2006-а и продължил е през 2010-а година. Тогава заради лобистки интереси се увеличават цените на клиничните пътеки в кардиологията. Това става за сметка на намаляване на клиничните пътеки, по които се работи масово в общинските болници като пневмонии, пиелонефрити и други чести заболявания.

Областната болница в Добрич няма да закрива отделения, търсят специалисти

Областната болница в Добрич няма да закрива отделения, търсят специалисти

През 2016 година бе закрито Урологичното отделение

2010-та ги намалиха тези пътеки. 2017-та са същите тези намалени цени от 2010-та. Вече говорим за една минимална работна заплата, която през 2010 е имала една покупателна стойност, а сега през 2017-та година цените на горива, на енергоносители, на консумативни, на лекарства са други, но пак се взима за база минималната работна заплата, поясни председателят на Сдружението на общинските болници.

Заплатите на младите лекари са в унизително състояние, каза д-р Неделчо Тотев. Бяхме длъжни да вдигнем заплатите на сестрите, защото санитарите застигаха заплатите на сестрите след повишаването на минималната заплата. Вдигайки дължимото на сестрите, младите лекари ставаха с по-ниски заплати, поясни д-р Тотев.

Преведоха февруарските заплати на персонала в Ловешката болница

Преведоха февруарските заплати на персонала в Ловешката болница

Предстои сключване на кредит между болницата в Ловеч и УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Той се позова на справка от 23 болници, според която в 12 болници имаха отпуснати бюджети, които не им даваха възможност да си платят трудовите разходи. Той обясни, че има данни само на 23 лечебни заведения от 39-40 членове на сдружението, защото останалите колеги вече са в апатия.

Стандартите за качество, които са неприложими за много болници у нас също са изправили общинското здравеопазване пред колапс, каза д-р Тотев.

"Няма как да е всичко идеално, когато държавата има един определен ресурс. Този ресурс, когато ти си завишил изискванията и болницата има двама лекари или трима, които стандартно могат да изпълнят една дейност, а ти искат пет...", недоизказа председателят на Сдружението на общинските болници.

Гражданско неподчинение на медиците от болница в Пловдив

Гражданско неподчинение на медиците от болница в Пловдив

Заради неизплатени заплати и неясното бъдеще на болницата

Той даде пример, че подобно е нивото на административните изисквания. "Ако нямаш това изискване, ти работиш само първо ниво. На общинските болници им остана онова малко пространство, на което да работят - първо и второ ниво", поясни председателят на сдружението.

Темата за приватизацията не стои на дневен ред, според Тотев, който е убеден, че има адекватен модел, който да гарантира качествено здравеопазване на територията на цялата страна.
"Кой да приватизира и кои болници да приватизира? Приватизацията е една тема, която сигурно ще дойде на дневен ред, но когато се стабилизира самата система на здравеопазване. Другото е да фалираш умишлено една болница, за да я вземеш и после да я направиш всичко друго, но не и болница", поясни председателят на Сдружението на общинските болници.

Няма да се закриват общински болници, уверява Москов
Обновена

Няма да се закриват общински болници, уверява Москов

Вследствие на Националната здравна карта