Неясни и дискриминационни са противоепидемичните мерки, които спират посещенията на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях, както и школите по изкуства. Това коментира зумба инструкторът Стоян Стоянов и организатор на ежегоден международен зумба фестивал в Балчик пред БНР.

Припомняме, инструкторите и хореографите от танцовите школи протестираха преди дни срещу преустановената им дейност.

Дискотеки, казина, молове и фитнеси остават затворени до 31 януари

Дискотеки, казина, молове и фитнеси остават затворени до 31 януари

Организират срещи с големите магазини за спазване на мерките

Стоянов настоя за ясни и точни правила за всички, обявявайки се в подкрепа на протестиращите от групите по изкуства.

"Всеки си ги тълкува по различен начин. Няма яснота, това обърква хората, които посещават различните видове занимания, и преподавателите. Оттам идва и напрежението". По думите му спорт и изкуство не бива да се противопоставят.

Самият той е потърсил писмено тълкуване на заповедта на здравния министър от страна на Регионалната здравна инспекция в Добрич и има разрешение да продължи заниманията си, но без участието на децата.

Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза
Обновена

Ресторантьорите дават срок до края на седмицата за решение в тяхна полза

Отхвърлят предложението за стъпаловидно отваряне

На 16 януари представители на танцови школи от Североизточна България излязоха на протест във Варна с искане правилата да са еднакви за всички. Балчишкият представител Галина Гавраилова - хореограф на четири танцови групи е убедена, че мерките не са равнопоставени и се надява от 1 февруари на национално ниво да се реши връщането им в репетиционните зали. Разчита след това и на местно ниво да не се стопира дейността им. Протестиращи инструктори и хореографи от други краища на страната излязоха и в София.

Преди обявяването на пандемията близо 130 децата са посещавали танцовите занятия. През октомври започват за кратко творческия сезон, но след месец отново спират.

На 26 януари ще стане ясно дали залите ще бъдат отворени през февруари. В началото на седмицата здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че когато се говори за разхлабване на сега действащите противоепидемични мерки, това ще става в зависимост от приоритетите на правителството - образование, здравеопазване и спорт. В момента ресторантите и хотелите не са сред тях, поясни министърът.

Заведенията и дискотеките не са приоритет за Ангелов

Заведенията и дискотеките не са приоритет за Ангелов

Предстои среща на Ангелов и Сачева