Второ тежко заболяване ще се взима под внимание за получаване на пълния размер на инвалидната пенсия само при 50% инвалидност за него. Това стана ясно след провелата се близо тричасова среща в Министерство на здравеопазването по повод изтеглената Наредба за медицинската експертиза. Именно някои разпоредби в нея изкараха хиляди хора с увреждания и техните близки на национален протест.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поясни, че когато едно лице има заболяване с най-голям процент 80%, но в същото време има и други тежки заболявания, за да може да получи правото на придружител и пълния размер на пенсията, може би ще му бъде дадена възможност да събира второ заболяване, което обаче трябва да е оценено с над 50 на сто.

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания
Обновена

6 500 поискаха достоен живот и труд за хората с увреждания

Хората с увреждания не искат помощ, а достоен труд

"При всички случаи второто допълващо заболяване ще е 50% и над 50%. Няма да допуснем заболяване с по-малък процент инвалидност", коментира здравният министър.

Очаква се промените в наредбата да бъдат готови в срок до 23 април. До тогава експертите на министерството ще трябва да изготвят сравнителен анализ по отношение на приложенията по настояване на национално представителните организации на хората с увреждания. Целта е да се сравняват текстовете от досега действащата наредба и проекта на новата.

"Тази наредба е направена с поглед към инвалидите, тя работи за инвалидите, тя се очаква от хората с увреждания", заяви министър Ананиев.

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Истинският протест на хората с увреждания още не се е състоял

Това, което видяхме вчера, беше мероприятие, осъществено в най-добрите традиции на синдикалните митинги

Той отчете днешната среща като сериозна крачка по отношение на консенсуса на принципните постановки, които са залегнали в устройствения правилник и наредбата за медицинската експертиза.

Каракачанов: Трябва да се сложи край на злоупотребата с ТЕЛК

Каракачанов: Трябва да се сложи край на злоупотребата с ТЕЛК

Според воеводата 550 000 хора с увреждания е нереалистично

Правилникът за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза ще бъде публикуван още днес на интернет страницата на МЗ.

Вицепремиерът Валери Симеонов също отчете добър резултат от срещата. Той определи наредбата като перфектна. "Наредбата за мен е много добра, на много добро ниво, когато се направят корекциите, с които да отговорим на исканията на представителите на хората с увреждания - тя ще стане още по-добра", настоя Валери Симеонов.

"Вярвам, че тази наредба ще бъде полезна, както за хората с увреждания, така и за държавата, защото тя категорично ще прекрати възможностите за злоупотреби с ТЕЛК-овете", заяви още вицепремиерът.

По думите му качването на Правилника за работа на органите на медицинската експертиза на сайта на МЗ дава възможност "час по-скоро да започне оздравяването на процеса на оценка на инвалидността".

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания
Обновена

Борисов настоя за контрол над 1.7 млрд. лева за хората с увреждания

Над 6500 души протестираха под прозорците на МС за достоен живот и труд в родината

Андриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, коментира, че по отношение на множеството увреждания настояват да се обърне внимание, хората да не бъдат ощетявани и да не отиват в по-ниски групи.

По отношение на правилника в ТЕЛК тя изтъкна, че е постигнато съгласие при необходимост от технически помощни средства, те да са записани още в ТЕЛК , за да се избегне допълнително ходене в ЛКК за хората с трайни увреждания.

Ананиев благодари на спешните екипи за реакцията
Обновена

Ананиев благодари на спешните екипи за реакцията

Пострадалите се насочват към Окръжна болница "Света Анна" , ВМА и "Н. Пирогов"