Факт е актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. След вчерашните спорове на второ четене и провал на гласуването все пак депутатите гласуваха в пленарна зала за приемането на допълнителните пари за здраве.

В крайна сметка парите за касата ще се увеличат с около 105 милиона лева. Първоначално увеличението, поне на първо четене, следваше да бъде с 29 милиона повече. Индексацията на пенсиите, приета обаче с бюджета на Държавното обществено осигуряване доведе до промяна на предварителните изчисления за парите на касата, защото в първоначалните разчети влизаха парите от социалните добавки за пенсиите.

Бюджетът на касата ще бъде балансиран и институцията няма да влиза в дефицит - това е намерението, заложено в новите проектоприходи и проекторазходи. По-голяма част от парите ще отидат за справяне със следваща ковид вълна и добавки за медиците на първа линия. Освен това по новоприетите правила допълнителни средства вече ще получават и фармацевтите, работещи на първа линия.

Гледането на бюджета на НЗОК също тръгна с процедурни хватки

Гледането на бюджета на НЗОК също тръгна с процедурни хватки

Предложения и искания за почивки за запознаване с тях