Днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. Дозите са за цялата страна в зависимост от нуждите и заявките на лечебните заведения. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти.

Заявките на всички болници за нискомолекулярен хепарин ще бъдат изпълнявани приоритетно, създадени са коридори за тази цел. Създадена е възможност за денонощен режим на доставка, с държавни автомобили, където е необходимо. Нямаме притеснения за логистиката, каза още проф. Костадин Ангелов.

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

След Нова година започва имунизацията срещу COVID-19

Националният план на България при пандемия е в генерична готовност

Той уточни, че всеки понеделник тръгват 2 000 опаковки, в които има по 6 шприци нискомолекулярен хепарин - общо 12 000 шприци. Не е имало пациент, който да няма нискомолекулярен хепарин за лечение, увери здравният министър.

В рамките на няколко дни нискомолекулярният хепарин ще тръгне за болничния пазар.

Няма сигнали от болниците и аптеките за недостиг на медикаменти и консумативи, свързани с лечението на пациентите както с ковид, така и без ковид, изтъкна проф. Ангелов.

Той посочи, че няма затруднения в доставката на кръвна плазма на територията на София. Няма забавени доставки за пациентите от цялата страна, няма сигнали за забавяне през последните няколко дни, каза в заключение здравният министър.

Догодина получаваме 804 млн. лева от ЕС за справяне с пандемията

Догодина получаваме 804 млн. лева от ЕС за справяне с пандемията

Средствата са по инструмента REACT-EU